musikkvideoen til kinGeorg

Artistene på Kongsberg Jazzfestival

Ballade bringer her videre Kongsberg Jazzfestivals egne beskrivelser av artister og begivenheter under årets arrangement. Blant de norske utøverne kan vi nevne Bertine Zetlitz, Petter Wettre, Silje Nergaard, Jon Eberson, Morten Halle, Anne Lise Berntsen og Henrik Asheim, samt gruppene Come Shine, No Spaghetti Edition og Oslo Fluid.

Kalender

JOHN SCOFIELD: Det er ikke tilfeldig at John Scofield har et så stort publikum. Han har holdt på i en årrekke, han har utfoldet seg i mange musikalske sammenhenger og har alltid dyrket en rytmisk og utadvendt musikk, – ofte med klare bluesreferanser. Til Kongsberg kommer han med ei gruppe som har blitt kalt «An electro – funkified all-star groove summit»!

Band: John Scofield (gitar), Avi Bortnick (gitar), Jesse Murphy (bass), Marcus Baylor (trommer).

CECIL TAYLOR: Dersom noen jazzmusiker kan kalles avantgardejazzens legende, guru og gudfar, – så må det være pianisten Cecil Taylor. I flere tiår nå har han framstått som en høyst personlig og temperamentsfull ener innen moderne, eksperimentell pianojazz. En Cecil Taylor-konsert er – med sine innfall og utfall, og med sitt umiddelbare nakkegrep på publikum – den maksimale musikkopplevelse for mange jazzlyttere.

DAVE DOUGLAS: Flere internasjonale jazzblader valgte trompeteren Dave Douglas til årets jazzmusiker i år 2000. Usedvanlig vital, lyrisk og kraftfull er han, og hans kreative musikalske oppkomme har resultert i at han driver en rekke band samtidig. På Kongsberg får vi høre hans sekstett, der vi særlig skal merke oss pianisten Uri Caine.
Band: Dave Douglas (trompet), Greg Tardy (sax), Joshua Roseman (trombone), Uri Caine (piano), James Genus (bass), Ben Perowsky (trommer).

WAYNE SHORTER: Wayne Shorter Quartet er et usedvanlig stjernespekket band. Danilo Perez (p), John Patitucci (b) og Brian Blade (tr) vil definitivt provosere rytmefoten, og sjefen sjøl er en levende legende. Som komponist, arrangør og saxsolist har Wayne Shorter satt sitt personlige stempel på utallige band og plateinnspillinger. Både Art Blakey og Miles Davis gløtter i takknemlighet ned fra sin jazzhimmel. Band: Wayne Shorter (sax), Danilo Perez (piano), John Patitucci (bass), Brian Blade (trommer).

BRAD MEHLDAU: Ingen kan benekte at pianisten Brad Mehldau er en av de friskeste og mest nyskapende blant dagens yngre jazzmusikere. Sist høst føyk han helt til topps i pianoklassen i Down Beats avstemning, foran Keith Jarrett ! Sammen med bassisten Larry Grenadier og trommeslageren Jorge Rossy vil han drysse lekker klaverlyrikk og fyrige rytmebyger over publikum i Kongsberg Kino. Band: Brad Mehldau (piano), Larry Grenadier (bass), Jorge Rossy (trommer).

SILJE NERGAARD: Silje har med sin nye cd «Port of Call» funnet sitt rette element i jazzen og bør vurdere en signingsferd som Norges nye jazzdronning! Hun har det som skal til; en stemmeprakt med spenn i og en sjarme som er en fare for issmeltingen på Nordpolen. Å balansere mellom det å ta vare på den klassiske jazzen og samtidig gi den sitt eget «stempel» gjør hun med den største selvfølge. En «audiens» hos Silje er en kveld med usedvanlig vakker jazz som gjør deg varm om hjertet!
Band: Silje Nergaard (vokal), Magnus Lindgren (sax), Tord Gustavsen (piano), Harald Johnsen (bass), Jarle Vespestad (trommer) + strykere.

PETTER WETTRE: Alle fant det helt selvfølgelig at Petter Wettre fikk Klart Svar/Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris i 2000. Med sitt myndige og vitale saksofonspill har han vært sentral i norsk jazzliv i flere år. Nå kommer han tilbake til Kongsberg og har for anledningen satt sammen et nytt band, som ser svært interessant ut. Fra Sverige kommer gitaristen Palle Pesonen og bassisten Lars Danielson, fra Danmark trommeslageren Anders Mogensen og fra Norge den populære pianisten Håvard Wiik.
Band: Petter Wettre (sax), Håvard Wiik (piano), Palle Pesonen (gitar), Lars Danielson (bass), Anders Mogensen (trommer).

JON EBERSON / MORTEN HALLE: Denne akustiske og dynamiske kvartetten er basert på jazz i etterbop-tradisjonen med nyskapte låter som er både originale og utfordrende for musikere og lyttere, samtidig som de innehar enkle melodiske kvaliteter. Jon Eberson er en av de mest erfarne norske jazzgitarister som sammen med den dyktige saxofonisten Morten Halle, som har spilt med de fleste i norsk jazz og pop miljø. Trommeslageren Pål Thowsen har spilt med alle de store i skandinavisk jazz på 70-80 tallet og er nå sentral i denne nye kvartetten. I tillegg deltar den unge friske bassisten Aslak Hartberg med, mest kjent som rapper i «Klovner i kamp» og bassist i Oslo Fluid. Denne kvartetten kommer med ny CD i løpet av våren.

COME SHINE: I det mangfoldige musikklandskapet vi kaller ung, norsk jazz, er det midt oppe i alle moderne retninger også en tydelig tendens til at stadig flere vender seg til jazzens standardrepertoar. Låter av Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin og flere andre appellerer til mange av dagens unge musikere. Vokalisten Live Roggen synger disse sangene på en slik måte at vi skjønner at det er akkurat sånn de skal synges! Erlend Skomsvoll bidrar med personlige arrangementer og lekkert pianospill. Trommeslager Håkon Mjåset Johansen og bassist Sondre Meisfjord glir også perfekt inn i denne settingen. Band: Live Maria Roggen (vokal), Erlend Skomsvoll (piano), Håkon Mjåset Johansen (trommer), Sondre Meisfjord (bass).

REBEKKA BAKKEN / WOLFGANG MUTHSPIEL: Sist høst kom det en CD fra USA med den norske vokalisten Rebekka Bakken som forårsaket begeistrede anmeldelser i hjemlandet. CDen har hun lagd sammen med gitaristen Wolfgang Muthspiel, og den viser tydelig hvordan hun i løpet av noen få New York-år har utviklet seg til å bli en særpreget vokalist i skjæringspunktet mellom pop og jazz. Band: Rebekka Bakken (vokal), Wolfgang Muthspiel (gitar), Chris Cheek (sax), Matt Penman (bass), Darren Beckett (trommer).

BOB HUND: Bob Hund er noe så sjeldent som ei internasjonalt berømt alternativ-rock-gruppe fra Skåne, også omtalt som «svensk rocks snåle fettere fra landet». Da alle trodde at rocken var død, dukket Bob Hund opp og har opparbeidet seg «verdens beste publikum» i følge dem selv. Kongsberg Jazzfestival har tradisjon for å servere en dose skeiv rock, vi synes det står så bra til all den skeive jazzen vi har på programmet. Bastardene fra Skåne passer godt for de som likte Sonic Youth i fjor.

ROY ROGERS feat. REIDAR LARSEN: To ganger tidligere – i 1989 og 1994 – har Roy Rogers begeistret bluespublikummet på Kongsberg med sin eminente gitarteknikk. I år er Roy Rogers tilbake i Bergmannens Bluestelt, og går denne gangen i kompaniskap med en av Norges fremste bluesartister, Reidar Larsen, fra Stavanger. Roy Rogers og Reidar Larsen kommer med hvert sitt band til Kongsberg, men vil også gjøre ting sammen i løpet av disse to kveldene.

OTIS RUSH: De to siste kveldene er det en av bluesens veteraner som spiller i teltet, gitaristen Otis Rush. Otis Rush ble født i Mississippi for 67 år siden, men har vært en del av bluesmiljøet i Chicago helt siden han fikk sitt gjennombrudd på 50-tallet.

DEREK BAILEY / SUSIE IBARRA: Den alltid kompromissløse britiske gitaristen Derek Bailey kan definitivt sies å være en av foregangsfigurene innenfor europeisk improvisert musikk. I samspill med den New York-baserte trommeslageren Susie Ibarra leverer han noe av den friskeste improvisasjonsmusikken vi har hørt den siste tiden. Bailey og Ibarra kommer til å endevende Byorkesterets hus i Kongsberg.

ANDREW CYRILLE / OLIVER LAKE / REGGIE WORKMAN: Trommeslageren Andrew Cyrille var Cecil Taylors faste trommeslager i mer enn ti år, og det understreker hans sentrale posisjon som nyskapende modernist. Saksofonisten Oliver Lake føler seg hjemme både i frijazz og funk og World Saxophone Quartet. Bassisten Reggie Workman har spilt med de fleste storheter i moderne jazz; og sammen vil disse tre skape en musikk som har med seg impulser fra de fleste nyere jazzstrømninger.

NO SPAGHETTI EDITION: De norske improvisasjonsmusikerne Tonny Kluften og Ingar Zach leder improvisasjonsensemblet No Spaghetti Edition. Ensemblet gjør kun spesialprosjekter der besetningen i bandet varierer. På Kongsberg Jazzfestival spiller det plateaktuelle bandet med Derek Bailey og Susie Ibarra. Band: Håkon Kornstad (sax), Derek Bailey (gitar), Ivar Grydeland (gitar), Frode Haltli (akkordeon), Tonny Kluften (bass), Ingar Zach (trommer), Susie Ibarra (trommer).

KJELL BJØRGEENGEN / OTOMO YOSIHIDE: Den norske kunstneren Kjell Bjørgeengen vil på Kongsberg Jazzfestival presentere sin nye store spesiallagde installasjon » Time Frames» som ledsages av de engelske musikerne Evan Parker og Philip Wachsman tapede musikk. Under festivalen vil den japanske støyelektronikeren Otomo Yosihide hver dag gi en konsert med installasjonen som bakgrunn.

ARVE HENRIKSEN & PER ODDVAR JOHANSEN SPECIAL: Som en videreføring av den tradisjonelle jam’en vil de allsidige musikerne Arve Henriksen og Per Oddvar Johansen være vertskap for årets spontane musikalske møter fredag og lørdag natt i Smeltehytta.

RUSSIAN PERCUSSION: Ninja Tunes DJ Vadim kommer med seks mann og sitt populære Russian Percussion stunt og fører trip-tradisjonen på Kongsberg et langt hakk videre med både club-kveld og club-natt på Bykroa til Gyldenløve hotell under årets jazzfestival.

RØYKSOPP: Plateklare bergenske Røyksopp lager lørdagsnatt-clubbing med en frisk live-act sammen med DJs før de forsvinner ut i den store verden med forsterket suksess.

OSLO FLUID: Oslo Fluid er et av landets viktigste og mest aktuelle hip hop band. Flere av musikerne kjenner vi igjen fra diverse jazzband. På Kongsberg Jazzfestival stiller de også med full blåserrekke.

SHINING: Shining er en jazzkvartett med tilknytning til jazzlinja ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. De spiller moderne og energisk jazz med en stor porsjon ungdommelig pågangsmot og sterk skapervilje. Låtene er selvskrevne og sterkt inspirert av store navn fra sekstitallet som John Coltrane, Paul Bley, Ornette Coleman og Wayne Shorter.

ANNE LISE BERNTSEN / HENRIK ASHEIM: I vakre ærverdige Kongsberg kirke presenterer sopranen Anne Lise Berntsen og organisten Nils Henrik Asheim et prosjekt basert på religiøse folketoner og salmer under tittelen «Engleskyts». Her vil de på en flott måte benytte og samtidig hylle det nettopp restaurerte «Glogerorgelet» fra 1765 med sin improvisasjon.

POESIOASE: Forfatteren og musikeren Bertine Zetlitz vil opptre med et konsept spesiallaget for festivalens Poesioase. Med seg har hun sitt faste band.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.