Pål Fidjestøl, 2005

Kongsberg Jazzfestival med ny scene, program for 2006

Kongsberg Jazzfestival har nylig sluppet programmet for årets festival. Nytt av året er den nye scenen som plasseres på Kirketorget i den gamle bydelen på vestsiden av byen. Det er arktitekter fra Snøhetta som har tegnet denne scenen, og festivalen regner med å selge omkring 1000 billetter til konsertene som skal finne sted der.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Den nye scenen kommer til å taes i bruk for første gang i sommer.

— Den har vært under planlegging i fire-fem år, og det var en idè som ble født i Tore Flesjøs tid som daglig leder, sier Pål Fidjestøl, nyansatt daglig leder i Kongsberg Jazzfestival.

— Kapasiteten er 800 sittende eller 1400 stående under tak. Plassen tilsier at vi kan få plass til 5000 mennesker, men det er ingen målsetning å selge så mange billetter. I år har vi gjort et nøkternt anslag og har i første omgang lagt ut i overkant av ca. 1000 billetter til konsertene som skal avholdes der, sier Fidjestøl.

Betyr det at festivalen utvider publikumskapaiteten?

— Den gamle bluesscenen ved Smelthytta legges ned, så det betyr antagelig at vi ikke kommer til å selge så mange flere billetter enn i fjor. Det er første året vi bruker den nye scenen, så å selge for mange billetter vil ikke være bra. Begrepet kvalitet skal gjelde for alle ledd i festivalen og det gjelder også for publikum, for mye folk vil ikke være for opplevelsen. Man må lære å gå før man kan fly, så vi vil prøve oss litt fram i år, sier Fidjestøl.

Den nye scenen åpnes på festivalens første dag med konserter av Gumbo/Dodo Miranda, Full Hals, og Funky Faculty. Senere samme dag huser scenen bluesartisten Buddy Guy. Kringkastingsorkesteret (KORK) med Torhild Sivertsen, Inger Lise Rypdal, Noora Noor og Sofian skal opptre under banneret Soulk Explosion! Den konserten skal markere KORKs 60-årsjubileum.

Den nye scenen er også åsted for det som kanskje blir festivalens største attraksjon; Asbury Park. Det er en tribute til Bruce Springsteen og hans E Street Band, og er et sammensatt band for anledningen. Lars, Line og Martin Horntveth (Jaga Jazzist), Odd Nordstoga, David Wallumrød (Southpaw), Christer Knutsen, Andreas Mjøs (Jaga Jazzist), Øystein Skjælaaen (Real Ones) og Rolf Yngve Uggen (Gluecifer) utgjør den norske versjonen av E Street Band.

— Samme kveld som programmet ble lansert fikk bandet tilbud fra andre festivaler, men Asbury Park gjør konsert eksklusivt for Kongsberg Jazzfestival, forteller Fidjestøl.

National Bank og Southpaw gjør den siste konserten på den nye scenen under Kongsberg Jazzfestival. Konsertene i Kongsberghallen består, og festivalens headliner Dianne Reeves gjør sin konsert der. En hyllestkonsert for Miles Davis og John Coltrane, som begge ville fylt 80 år i år, finner også i Kongsberghallen. Petter Wettre og Nils Petter Molvær står foran blant andre Håvard Wiik, Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love.

Bugge Wesseltofts Jazzland Records feirer ti år i 2006 og får anledning til å presentere noen av sine artister. Det jubileet består av blant annet Atomic, Sidsel Endresen, Strangefruit, Torun Eriksen og Wesseltoft selv.

Kongsberg Jazzfestival presenterer også tre nye verk som har premiere på festivalen, og det er Epidemic med Lasse Marhaug og Gisle Frøysand, POING med Dror Feiler og Ensemble 96 med Jon Balkes Batagraf.

I den mer eksperimentelle og improvisatoriske delen av programmet finnes i år Globe Unity Orchestra, Fred Frith, Michio Yagi, Han Bennink, Peter Brötzmann, Paul Lovens, Paul Lytton og norske Ultralyd.

— Årets program oser av kvalitet, og bekrefter nok en gang festivalens djerve holdning. Den er kjent for å tøye strikken uten å hoppe ut av den, og om ikke alt er jazz så dreier deg seg i hvert fall om musikk som forholder seg til jazz på en eller annen måte, sier Fidjestøl som leder festivalen for første gang.

For komplett program besøk Kongsberg Jazzfestivals egne hjemmesider.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev