Eirik Tovsrud Knutsen

Kongsbergpris til ung musiker

Kongsberg Jazzfestivals stipend for unge utøvere innenfor uttrykket jazz og beslektet, rytmisk musikk ble rett før nyttår tildelt Eirik Tovsrud Knutsen. Stipendet er på 25.000 kroner, og skal gå til unge musikere fra Kongsberg som viser tydelige musikalske ambisjoner og har markert seg i det lokale musikklivet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

«De seinere årene har det kommet mange unge jazzmusikere fra Kongsberg. Ofte stilles spørsmålet om hva det kan komme av at lille Kongsberg produserer så mange flotte musikere innenfor en relativt smal musikkretning som jazz ofte oppfattes å være», heter det i en pressemelding fra Kongsberg Jazzfestival:

«Vi håper og tror at Jazzfestivalen er en viktig årsak til dette. Her er det mulig for unge, blivende musikere å høre de beste jazzutøverne i verden og hente mange nye impulser. Festivalen har dessuten de siste årene hatt et resultat som har gitt oss en trygg økonomi for de nærmeste årene. Dette har Kongsbergsamfunnet – både publikum, det offentlige og bedrifter – gjort mulig med økt oppslutning om Festivalen og da mener vi det er rett og rimelig at vi kan være med på å sikre etterveksten av jazzmusikere i Kongsberg – og kanskje til og med øke den.»

Konsgberg Jazzfestival etablerte derfor våren 2005 et fond som det kan deles ut et stipend fra 2 ganger i året: Et under festivalen og et ved juletider. Hvert stipend er på 25.000 kroner, og skal gå til en ung kongsbergmusiker.

Fra vedtektene heter det blant annet om kriterier for tildelingen at mottageren må komme fra Kongsberg, vise tydelige musikalske ambisjoner og ha markert seg i det lokale musikklivet gjennom utpregede evner og ferdigheter, utøve jazz eller beslektet, rytmisk musikk – og dessuten være under 26 år.

Hensikten med stipendiet er at mottakeren skal kunne utvikle sine ferdigheter ytterligere, etablere viktige kontakter for musikerkarrieren nasjonalt og internasjonalt – og kartlegge videre veivalg og musikalske satsingsområder på et tidlig tidspunkt i karrieren.

— Vi ønsker med andre ord å hjelpe mottakeren av stipendet til å ta en avgjørelse om å satse på en karriere som jazzmusiker, sier ledelsen ved Kongsbergfestivalen. – Og så håper vi at det kan være med på å etterlate et inntrykk av at Kongsberg er Norges jazzby – og vise at jazzmusikere fra Kongsberg blir lagt merke til.

Eirik Tovsrud Knutsen oppfyller nok de fleste av disse kriteriene – og noen til. Han er 23 år gammel, er født og oppvokst i Kongsberg og har helt til han startet på høyere utdanning bodd i Kongsberg.

Eirik Torvund Knudsen startet sin ”offisielle” musikalske løpebane høsten 1989 i åtteårsalderen i Kongsberg Guttemusikkorps på trommer. Samme året begynte han også å ta pianoundervisning. Han ble frelst på jazz, og ikke minst Hammond B3, etter en skolekonsert med The Real Thing i 1996. To år senere kjøpte han sin første Hammond og begynte på musikklinja på St. Hallvard videregående, og allerede da var nok mye av løpet lagt for en karriere som musiker.

I 1997 startet han i KV-Musikken, men mye viktigere var det nok at han ble fast trommeslager i Ung Musikk Storband fra samme tida. Der var han fram til 2002 før han tilbrakte et år i gardemusikken. Sammen med den første stipendmottakeren Lars Holmen Kurverud startet han i desember 1999 det smått legendariske bandet Jazze Nöff, som gjorde furore flere ganger på Ungdommens kulturmønstring. De ble plukket ut til å representere Norge på en stor internasjonal kulturmønstring i Frankrike i 2001, men denne ble dessverre avlyst. Jazze Nöff hadde sin siste opptreden i festivalgata i 2002.

Da Knudsen høsten 2004 begynte på Musikkonservatoriet i Kristiandsand hadde han etter prøvespilling kommet inn på både trommer og tangenter som førstevalg. Men det var tangentene han til slutt valgte som hovedinstrument. Han har siden spilt i bandet Up to Fly siden 2001, og har vært fast organist med Amund Maarud Band siden februar 2004. Med sistnevnte band er det både CD-utgivelse og turne i USA på trappene i 2006.

Mottakeren nevner i følge Kongsberg Jazzfestival tre personer spesielt i forhold til sitt jazzengasjement: Per Einar Løvgren, Jon Gunnar Tovsrud og Tore Flesjø.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev