Ken Wandermark og Paal Nilssen-Love, 2005

Trommer og saksofon: To helt like, helt forskjellige ting

Trommer og saksofon er ikke det samme som trommer og saksofon. I hvert fall ikke på Kongsberg Jazzfestival, der konstellasjonen skal prøves ut i minst to utgaver. Petter Wettre skal gå på scenen sammen med Hamid Drake, mens Paal Nilssen-Love nok en gang skal måle musikalske krefter med Ken Wamdermark. – Samarbeidet mitt med Hamid er helt og holdent Nils Petter Molværs fortjeneste, forteller Wettre.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Svein Egil Hatlevik

– Det var helt og holdent Nils Petter Molværs fortjeneste, sier Petter Wettre.

I fjor spilte Hamid Drake på Blå under Oslo jazzfestival med Fred Anderson Trio. Da fikk Molvær det for seg at han skulle introdusere saksofonisten Wettre for trommisen Drake.

De to ble sittende og prate, og mens de gjorde det, kom Kongsberg Jazzfestivals daglige leder Martin Revheim forbi.

Det var da Molvær grep tak i Revheim og erklærte: «Disse to skal spille sammen på neste års Kongsbergfestival!».

Og slik har det blitt; og når de to står på scenen, kommer det til å bli første gang de spiller offentlig sammen.

– Hamid er jo like mye perkusjonist som han er tromme-slager. Han har en del store afrikanske trommer og andre rytmeinstrumenter som han slår på. Det blir ikke tre kvarter med ride-cymbal, sier Wettre.

Den andre saksofon/tromme-duoen som entrer scenen denne kvelden er Paal Nilssen-Love og Ken Vandermark. Dette samarbeidet er allerede godt kjent, og de to har gitt ut to kritikerskamroste dobbeltalbum under merkelappen «Dual Pleasure».

– De er to fantastiske musikere, sier Wettre.

Hva er forskjellen mellom dere og dem?

– Vi spiller vel mye mer konvensjonelt enn Paal og Ken.Min spillestil er, om ikke mer lyrisk, så i hver fall mer melodisk enn Kens. Han er friere, og jobber mye med lyden man kan få ut av saksofonen. Samtidig er Hamid veldig groovebasert i sin spillestil, noe som passer meg veldig godt.

— Paal tar seg mye større friheter i forhold til tempo og rytme. Det blir to helt forskjellige konserter med det samme utgangspunktet.

Redaksjonell note: Denne artikkelen står også å lese i festivalavisen for Kongsberg Jazzfestival. Kongsberg-festivalen går i år av stabelen fra onsdag 6. til og med lørdag 9. juli. Paal Nilssen-Love & Ken Wandermark, samt Petter Wettre og Hamid Drake, opptrer på Energimølla, torsdag 7. juli, klokken 21. Du kan som vanlig skaffe deg full oversikt over de mange gode konserttilbudene ved å gå til www.kongsberg-jazzfestival.no/.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev