Kirsten Bråten Berg (foto: Dannevig Foto, Arendal) - small

www.folkogdans.no

Det er tittelen på en ny presentrasjons-CD fra Norsk Folkemusikkatalog, som samler ikke mindre enn 29 utøvere fra Norsk Folkemusikkatalog. Albumet ble blant annet brukt som Norgesreklame av beste merke under det verdensomspennende folkemusikktreffet WOMEX i slutten av oktober.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

WOMEX (World Music Expo) foregikk i Rotterdam 25. – 28. oktober, og samlet mer enn 1000 bransjefolk innen folkemusikk og verdensmusikk fra Europa og resten av verden. Norsk Folkemusikkatalog og Norsk Folkemusikkformidling stilte på messen med egen stand, og arrangererte showcase-konserter med Kirsten Bråten Berg og Blåmann Blåmann som et ledd i den nordiske fellespresentasjonen «Nordic Night».

— Vi må absolutt kunne karakterisere årets deltagelse på WOMEX som en suksess, forteller Jan Lothe Eriksen fra Norsk Folkemusikk- og Danselag. – «Nordic Night» var satt opp i samarbeid med Nordisk Folkemusikkomite, og med støtte fra Nordisk Kulturfond. Kirsten Bråten Berg, som også slapp det nye albumet «Syng Du Mi Røyst» internasjonalt i forbindelse med denne helgen, opptrådte som solokveder i et rockeklubblokale, og måtte skrive autografer etter en helt strålende opptreden. Også Blåmann Blåmann fikk en fantastisk mottagelse, og vakte stor interesse både hos mediefolk og festivalarrangører fra England og Tyskland. Det er i det hele tatt mange som ønsker seg norsk musikk i utlandet, og det må vi snarest mulig få nasjonal støtte for å kunne gi dem.

«Syng du mi røyst» er utgitt på Grappa, som også var representert under WOMEX, sammen med Norsk Folkemusikkatalog/Norsk Folkemusikkformidling . Både Kirsten Bråten Berg og Blåmann Blåmann er representert på den nye promo-CDen «www.folkogdans.no», som gir et godt innblikk i hva som for tiden rører seg innen tradisjonell og moderne folkemusikk i Norge. Blant øvrige medvirkende på denne samleplaten finner vi Øyonn Groven Myhren, Hallvard T. Bjørgum, Hallgrim Berg, Unni Løvlid, Utla, Sinikka, Åse Teigland, Marylands, Ragnhild Furholt, Streif, Honndalstausene, Hurvomhei, Knut Myrann, Steinar Ofsdal, Eli Storbekken, Kvarts, Føyk, Kristi Kinsarvik, Arne M. Sølvberg, Åshild Watne & Odd Lund, Egil Syversbråten, Ove Larsen, Sigrid Moldestad & Liv Merete Kroken, Yggdrasil, Kjersti Wiik og Helene Høye.

Felles for alle disse er at de er registrert i Norsk Folkemusikkatalog, som i alt representerer 80 norske utøvere. Utvalget på platen er gjort av prosjektgruppen for Norsk Folkemusikkatalog, som er oppnevnt av Norsk Folkemusikk- og Danselag i samarbeid med Landslaget for Spelemenn. Denne prosjektgruppen består for tiden av Jan Lothe Eriksen (NFD), Tore Bolstad (NFD), Anne Hytta (NFD), Ola T. Stave (LfS) og Magnar Sundt (LfS).

Det har ellers vært hevet kritiske røster i bl.a. Aftenposten rundt at kjente artister som Susanne Lundeng og Annbjørg Lien ikke er invitert med på dette utstillingsvinduet for norsk folkemusik. Dette skyldes i følge Lothe Eriksen noe så enkelt som at ingen av de to hittil har ønsket å være oppført i Norsk Folkemusikkatalog, som utvalget på «www.folkogdans.no» baserer seg på.

— Vi har bedt om å få inn en beriktigelse i Aftenposten, men uten resultat. Aftenposten hevder at vi har «disket» de to fra platen, og forsøker å vri til at det skal foreligge en slags konflikt. Så lite spalteplass Aftenposten for tiden bruker på norsk folkemusikk, blir det dobbelt trist når disse spaltemillimeterne blir brukt til å snu saker fullstendig på hodet. Nå tar vi saken videre med Pressens Faglige Utvalg.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.