Publisert:
19. oktober 2004
Kl. 11:43
Relaterte saker
- Det er samarbeidet mellom folkemusikkorganisasjonene som har brakt oss dit vi er i dag, sa leder i Norsk Folkemusikk- og Danselag, Halvard Kaasa, da et samla folkemusikkmiljø 7. september møttes til åpent møte om hvordan et framtidig Folkemusikkens hus kan organiseres. Tidligere i år er planene for et Folkemusikkens hus beskrevet i utredningen "Riksscene for folkemusikk og folkedans".
FolkemusikkSCENA i Oslo har nå sluppet sitt vårprogram og flytter alle sine arrangementer til Fabrikken på Grünerløkka. . - Fabrikken ligger rett på andre siden av elva for Blå og er et røft og fleksibelt sted som passer ypperlig til våre arrangementer. Her skal både solister og større band stå på scenen med intimkonserter og større arrangement, forteller SCENAs leder Nils Øyvind Bergset til Ballade.
Førstkommende onsdag presenterer folkemusikkserien OsloFOLK duoen Bruvoll/Halvorsen på Fabrikken. Tore Bruvoll og Jon Anders Halvorsen møttes på Vinterkappleik i Rauland i 2000. De stod på scenen sammen første gang Telemarksfestivalens åpningskonsert, med eget materiale og som deltakere i bestillingsverket "Kvedar". Den følgende høsten holdt de sin skikkelige debut på viseklubben Josefine i Oslo. Karene blander melankolske middelalderballader, tullete slåttestev og vakre kjærlighetsviser.
Om Tromsø får være vertskap for de olympiske leker er fremdeles uklart, men mens de venter slår de til med folkemusikkpøbb. Fredag 30. januar klokken 21.00 går startskuddet for den første i serien, og inngang koster 50 kroner. - Folkemusikkpøbben på Teaterkafeén blir et møtested for de som er helfrelst eller nysgjerrig på den nordnorske folkemusikksjela, lover pressetalsmann Sigurd Johan Heide.
Majorstuen består av unge, godt skolerte musikere med kreativitet og vilje til fornying. Torsdag 25. september åpner de høstens konsertserie OsloFOLK i hovedstaden - en konsertserie som ønsker å presentere tradisjonsmusikk på en ny måte. - Utgangspunktet for OsloFOLK er å presentere band som beveger seg fritt i ulike musikklandskap av groover, klanger og arrangeringstradisjoner, men samtidig har en fellesnevner - tilknytningen til en folkemusikkultur, sier daglig leder av FolkemusikkSCENA Oslo, Nils-Øyvind Bergset.
Folkemusikk— Oslokappleiken er lokalkappleiken for Oslo, men det møter opp deltakere fra hele østlandsområdet, forteler kappleiksgeneral Nils Øyvind Bergset. – Kappleiken er delt i to: Med konkurranse på dagtid og sosialt samvær på kveldstid.
Kappleik er den vanlige konkurranseformen innen norsk folkemusikk. Det tevles i de tradisjonelle klassene for spel, dans og vokal folkemusikk. Oslokappleiken har også tevling i bygdedans, durspel og en egen åpen klasse for den som ønsker å eksperimentere. Det settes opp gjeve vandrepremier i de ulike klassene. Disse må vinnes tre ganger for å få dem til odel og eie.
Huldraleiken vil som vanlig åpne kappleiken med en liten konsert. Dommere i år er Veslemøy Nordseth Bjerke, Joar Hovda og Anne Røine i dans og Gunn Gausemel, Eli Storbekken og Thomas Nilssen i spel. I Nordahl Brunsgate kan du få kjøpt vafler, pølser, rundstykker, kaker, brus, kaffe og te.
Kappleiksfesten er den store sosiale arenaen med spel, dans og premieutdeling fra kappleiken. Du kan i år få høre dansespel med blant andre Anne Hytta, spelemannslaget Flatlusa, Jan Beitohaugen Granli (årets kongepokalvinner fra Landskappleieken), Terje Rusten/Terje Stensgård, Elisabet Eikås/Britt Pernille Frøholm og Lene Furuli/Helle Jansen.
Selve kappleiken tar til i Storsalen i Nordahl Bruns gate 22 klokken 11 lørdag, mens Kappleikfesten holdes på Sagene Festivitetshus i Holstsgt. 4 på Torshov. Denne delen av arangementet tar til klokken 20.