Telemarkfestivalen

Hyller Myllarguten

Telemarkfestivalen retter i år fokus mot en spesiell jubilant: Myllarguten, som ble født i 1801. Arrangørene lover igjen at tradisjon og nyskapning skal gå hånd i hånd.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Men nyskapning vil stå mer i fokus enn noen gang tidligere, ifølge arrangørene av den tolvte Telemarkfestivalen i Bø.

— Nye kreative løsninger er i Myllargutens ånd. Telemarkfestivalen ønsker å vise at folkemusikken er en vital sjanger med mange dialekter, sier styreleder Kjell Bitustøyl til Varden.
Sammen med resten av festivalstyret gleder han seg storlig til årets festival – den tolvte i rekken.

Deler av programmet er nå offentliggjort. Vi kan nevne bestillingsverket «Den ramme slåtten», som tar utgangspunkt i myllarslåtter. Saksofonist og arrangør av verket, Harald Langåsdalen, understreker imidlertid at det ikke er snakk om rock ‘n’ roll på hardingfele.

— Vi ønsker å skape et musikalsk uttrykk gjennom å ta tak i grunnelementene i slåttene til Myllarguten, samle disse bitene og ut av dette kunne presentere noe nytt. Dette blir vår musikk, men utgangspunktet ligger i Myllarens toneverden, forklarer Langåsdalen.

Sammen med seg på framføringen får han Jo Henning Kåsin på gitar, Øyvind Storesund på bass, Trond Villa på feler og Børge Fjordheim på trommer.

Den tradisjonsrike Borgjakonserten på Kvennøya, blir i år med spelemannen Lars Underdal som vil gi til kjenne et solid knippe med myllarslåtter, og lørdagskvelden under festivalen blir det stor hardingfelekonsert i Gullbring. På denne konserten står også jubilanten Eivind Groven, født i 1901, i fokus i tillegg til Myllarguten.

— De to musikerne hadde til felles at de var fornyere av folkemusikken. Myllarguten som utøver, Groven som utøver og komponist. Samtidig sto de trygt plantet i tradisjonen, sier Bitustøyl, som har hanket inn A-spelemennene Leif Rygg, Alf Tveit og Øystein Romveit som utøvere på konserten.

I tillegg deltar Nils Økland som regnes som en viktig fornyer innenfor folkemusikken.

Årets festival arrangeres 2.-5. august. Resten av programmet skal være klart i slutten av mars.

Mer info her.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev