Ja vi älskar (cover fra 1977)

Fjellstø posisjon for «Ja vi elsker»

Behøver Norge en ny nasjonalsang? Og hvordan skal den høres ut? Ballade.no har dagen før dagen foretatt en uformell meningsmåling blant noen av våre komponister og musikere. – «Ja vi elsker» har rett og slett ikke noen god melodi, mener Lars Martin Myhre, mens Norsktoppgeneral Kristian Lindemann slår fast: – En norsk nasjonalsang burde høres ut akkurat som den vi har.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 18.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 19.30

Oslo

Susanne Lundeng Trio

19/10/2021 Kl. 21.00

Viken

Operapub på Røverstaden

20/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Nasjonalsangen vår skal man ikke tukle mye med før det blir bråk. Det sakkyndige råd for åndsverk antok i sin tid at de svenske jazzmusikerne Arne Domnerus og Bengt Hallbergs 1977-innspilling av Ja vi elsker (Zarepta, ZA36010) var i strid med Åndsverkloven, og platen ble trukket tilbake under mye media-oppstuss.

Fullt så dramatisk har det ikke vært den siste uka, når forfattere og musikere har debattert hvorvidt vi behøver en ny nasjonalsang. Men følelsene har likevel fått fullt spillerom – både i den ene og den andre retningen. Og rundt 17. mai står kanskje «Ja vi elsker» på støere grunn enn noensinne.

I Aftenposten 14. mai sier lederen for Norsk Litteraturfestival/Sigrid Undset-dagene, Randi Thorsen, at forslaget om en nyskrevet nasjonalsang kun er et stunt: «En uhøytidelig kappestrid mellom noen forfattere, men selvsagt med et alvor bak.»

Ballade.no har intervjuet et utvalg av landets komponister, og blant annet spurt om det er på tide å bytte ut Richard Nordraaks gamle melodi.

Karl Seglem, jazz- og folkemusiker: – Jeg har vel ikke så veldig sterke meninger om det. Det tar tid å etablere en nasjonalsang, og det er vanskelig å tenke seg at man skal gi slipp på den man har. Den er så gammel at man har et forhold til den enten man vil eller ei. Jeg føler ikke noe behov for at en nasjonalsang på død og liv skal være så hipp.

Frode Fjellheim, medlem i Transjoik: – En nasjonalsang er noe som bare «er», og som man egentlig ikke trenger å ta stilling til, men det er morsomt at man debatterer det. Jeg føler nok at vi lever i et samfunn hvor det er mange ting som faller utenfor «Ja vi elsker», og at det er endel som kanskje føler at sangen ikke representerer dem. Om man for eksempel tar utgangspunkt i det samiske, er det nok mange som føler at «Ja vi elsker ikke» er vår sang, men uten at man trenger å ha et voldsomt negativt forhold til det.

Lars Martin Myhre, gitarist og komponist: – Jeg mener at «Ja vi elsker» ikke har noen god melodi. Den bryter med et viktig prinsipp, nemlig at folk flest bør kunne synge den. Jeg tror mange faller av etterhvert. Hvis man distanserer seg fra det følelsesmessige i sangen, er melodien litt kjedelig. Da jeg som guttunge så på TV at Sovjet vant konkurranser i OL og VM, begynte jeg å grine da nasjonalsangen ble spilt. Ikke for at jeg sympatiserte med landet eller deltagerne, men sangen var så fin.

Kirsten Bråten Berg, sanger og folkemusiker: – Debatten er etter mitt syn helt tåpelig. Den er tung den vi har og den er så inngrodd i folk. Men man kunne kanskje lage en for barn? Men vi har jo også mange 17.mai-sanger som er nasjonalsanger for dem. Jeg skulle kanskje ønske at Ola Nordmann kjente til flere folkeviser, men en nasjonalsang skal være pompøs.

Kristian Lindeman, komponist og Norsktoppgeneral: – En norsk nasjonalsang burde høres ut akkurat som den vi har. Jeg er av den mening at de som kommer med forslag om å skifte nasjonalsang gjør det for å få oppmerksomhet selv. Det er et aldeles tullete forslag som man ikke tar alvorlig.

Rikard Nordraak skrev melodien til «Ja Vi Elsker» vinteren 1863-64, bare et par år før han ble angrepet av tuberkulose og døde i Berlin, kun 24 år gammel. Du kan lese litt mer om hans korte liv her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev