Rokia

Etnisk Musikkafé

Etnisk Musikkafé er et samarbeid mellom Flerkulturelt Musikksenter i Rikskonsertene og fire konsertarrangører landet over. Utover hele høsten vil det dermed bli internasjonale konserter i Oslo, Tromsø, Trondheim og Fredrikstad. Det blir et variert møte med etnisk-inspirerte musikere fra bl.a. Algerie, Mali, Holland og Vest-Afrika.

Kalender

Etnisk Musikkafé ble innledet onsdag 30. august, da cubanske Eliades Ochoa & Cuarteto Patria inntok scenen på Cosmopolite i Oslo. Disse musikerne er bl.a. kjent fra Buena Vista Social Club-prosjektet, som har vært svært viktig for den økende interessen for musikk fra Cuba.

Østlige klanger
I tiden fremover vil så Cosmopolite åpne dørene onsdag 13. september for den 26 år gamle sangerinnen og gitaristen Souad Massi, som regnes som en av de ledende nye stjernene innen algerisk musikkliv. Massi gir ellers ut sin debut-CD denne høsten, og opptrer med en akustisk trio. Og lørdag 16. september byr St. Croix-huset i Fredrikstad på orientalsk aften med magedanserinnene Siw Øksnes og Michelle Galdo og det arabiske orkesteret Al Layali, som har musikere fra Iran, Irak, Egypt og Libanon. Repertoaret består av både moderne populærmusikk og klassiske sanger.

Mestermøte over grensene
Torsdag 21. september inviterer Kulturhuset i Tromsø til forestillingen «Combonations», der ti musikere fra ulike kulturer, alle bosatt i Norge, finner sammen med sine spesielle uttrykk. Deltagerne på konserten kommer bl.a. fra Iran, Senegal, India, Marokko, Kina og Norge. Arrangørene lover en fascinerende sammensmelting av stilarter, instrumenter og uttrykk. Idé og produksjon er ved Javid Afsari Rad, og forestillingen er for øvrig en del av «Attaccca»: Norsk Kulturråds år 2000-satsing. «Combonations» blir også spilt på Blue Garden i Trondheim
(23. september) og Cosmopolite i Oslo (27. september).

Halling og tango
Onsdag 4. oktober blir det konsert på Cosmopolite med det norske orkesteret Harnihomba, som med bakgrunn i norske folketoner og improvisert musikk skaper rykende fersk slåttemusikk. Folkemusikkinstrumenter som sekkepipe, meråkerklarinett og fele forenes med saksofon, bass og gitar, og gir et energisk vekselbruk mellom nytt og gammelt. Harnihomba opptrer i Oslo med hallingdanserne Martin Myhr og Jon Ellingsen. På resten av turneen – St. Croix-huset i Fredrikstad, torsdag 5., Kulturhuset i Tromsø, fredag 6., og Blue Garden i Trondheim, lørdag 7. – deltar Jon Ellingsen og kveder Unni Løvlid. I forbindelse med konserten i Oslo slipper Harnihomba for øvrig også sin første CD, som er utgitt på Grappa Musikkforlag. Cosmopolite byr også på Etnisk Musikkafé onsdag 18. Oktober, da det anerkjente hollandske tango-orkesteret Sexteto Canyengue skal forføre med røff og romantisk tango gjennomsyret av liv, lidenskap og melankoli. Sexteto Canyengue skal i for øvrig også ut på en lengre Norgesturné for Rikskonsertene.

Magisk fra Mali
Onsdag 1. november er det Kulturkirken Jakob som står som vert for Etnisk Musikkafé i Oslo. Rokia Traore fra Mali fremfører sine sanger i en soul/blues-aktig stil, og har fått svært god mottagelse verden over for sine to CDer. Hun blir omtalt som en artist med magisk utstråling og lavmælt karisma, og med talentfull poesi i både tekst og musikk. Gjest under konserten i Oslo, som også vil bli en del av Verden i Norden-festivalen, er Kristin Asbjørnsen, som bør være kjent fra sitt arbeid i bl.a. Krøyt og Kvitretten. Traore opptrer også under Etnisk Musikkafé i Kulturhuset i Tromsø fredag 3. november, samt på Blue Garden i Trondheim dagen etter. Det siste arrangementet er i samarbeid med Trondheim Jazzfestival. Hun har med seg fire musikere, i tillegg til at hun selv synger og spiller gitar. Lørdag 4. november blir det for øvrig også zambisk-norsk familiekonsert i St. Croix-huset i Fredrikstad, med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen fra Norge i samspill med Brian Zanji og Charles Shava fra Zambia.

Fyrverkeri av rytmer
Onsdag 15. november tar Cosmopolite igjen over den musikalske stafettpinnen, og inviterer til et gjenhør med Siw Øksnes, Michelle Galdo og Al Layali, som også spilte på St. Croix i Fredrikstad 16. september. Mer dans blir det også med Madame Ky og Blandine Yameogo fra Burkina Faso. Sammen med orkesteret Djenjoba skal de to danserne fremføre det som beskrives som en festforestilling og en musikalsk reise gjennom Vest-Afrika, der nomade- og griot-tradisjoner blandes med annen vest-afrikansk musikk. Konsertene er kommet til i samarebid med Det Franske Kultursenter, og finner sted på henholdvis St. Croix (torsdag 30. november), Blue Garden i Trondheim (fredag 1. desember), Kulturhuset i Tromsø (lørdag 2. desember) og Cosmpolite i Oslo (onsdag 6. desember).

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.