Bjørn Eidsvåg

Raser mot åndsverksloven: FONO-topp oppfordrer til boikott av hundreårsmarkeringen

Reaksjonene mot Kulturkomiteens forslag til ny åndverkslov er mange og sterke. Nå kommer daglig leder av FONO, som samler de norske plateselskapene, med følgende oppfordring: – I anledning tøvet til Giske & Co i kulturkomiteen, foreslår FONO at vi alle går inn for å boikotte 100-års markeringen til uka. La oss bruke slegge!, sier Jan Paulsen, som samtidig ber TONO vurdere tiltak som protest mot det mange opplever som en alrvorlig uthuling av opphavsmennenes rettigheter. Også musiker Bjørn Eidsvåg skal ha startet sin egen epost-aksjon i protest mot det rødgrønne regjeringsalternativet.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

FONO-leder Jan Paulsen er i likhet med mange andre i kulturlivet svært oppbragt over Kulturkomiteens forslag til ny åndsverkslov, der flertallet i AP, SV, FrP og Sp blant annet har samlet seg rundt følgende formulering:

«Flertallet mener at åndsverk, herunder utskrifter fra Internett i rimelig utstrekning, bør kunne benyttes i ikke-kommersiell virksomhet, som kommuner og fylkeskommuner, uten at det gjøres avhengig av samtykke og/eller betaling. Bruk av beskyttet materiale avgjøres i forhandlinger.»

Svært mange i kultursektoren har reagert skarpt mot denne formuleringen. Deriblant Jan Paulsen, som er daglig leder i FONO – Foreningen Norske Plateselskaper, som med sine mer enn hundre medlemsselskaper samler brorparten av den norske platebransjen.

I en e-post som ble sendt ut fra FONO i dag, under overskriften «FONO oppfordrer til boikott», legger Paulsen ikke akkurat fingrene imellom i sitt syn på arbeidet som de fire samarbeidspartiene har gjort.

Paulsen skriver blant annet: – I anledning tøvet til Giske & Co i kulturkomiteen, foreslår FONO at vi alle går inn for å boikotte 100-års markeringen til uka! I det hele tatt: La oss bruke slegge!

FONO-lederen oppfordrer også mottagerne om å videresende oppfordringen til «dertil egnede personer».

Så vidt Ballade kjenner til, har Paulsens klare holdning alt høstet betydelig applaus i store deler av musikkbransjen. Paulsen kommer i e-posten også med en direkte oppfordring til TONO, der han ber dem vurdere drastiske virkemidler som en protest mot denne ukens forslag til ny åndsverkslov.

Under overskriften «Opprør mot Giske & co.» i Aftenposten i dag retter TONO-direktør Cato Strøm først og fremst skytset mot det rødgrønne regjeringsalternativet, bestående av SV, Sp og Arbeiderpartiet.

— De kaller seg kulturkameratene, og vi trodde de var pådrivere for en levelig kultur, men med denne innstillingen er de med på å svekke kunstneres rettigheter.

I følge Aftenposten har også musiker Bjørn Eidsvåg engasjert seg tungt i saken, og sendt ut e-poster til artistkolleger og rettighetsorganisasjoner.

— Vi er veldig opprørt over det rødgrønne alternativet. De har snakket om en kulturmilliard, men dette er det første de gjør! Dette er et rent tyveri av opphavsrett. Det er svært underlig at Norge er det landet i Europa som skal tynne ut denne loven, mente Eidsvåg.

Også IFPI-sjef Sæmund Fiskvik rasler med sabelen, og sier til NRK at landets kulturorganisasjoner vurderer å bringe den omstridte åndsverkloven inn for EFTA-domstolen.

— Dersom loven blir stående er det i strid med alle Norges forpliktelser, både overfor konvensjoner og direktiver. Da vil vi naturligvis bringe inn det som protest og få det opphevet, sier Fiskvik, som tolker loven som at bl.a. biblioteker og skoler heretter skal få ta i bruk kunst- og åndsverk uten å betale for dette.

Tidligere denne uken har både kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og Høyres Olemic Thommesen gått kraftig ut mot flertallet i Kulturkomiteen, og deres forslag til endringer i den nye åndverksloven.

– Jeg forstår at Frp har gått inn for dette, men jeg hadde ventet noe annet av Ap, SV og Sp. Jeg trodde de var opptatt av kulturens ve og vel, sier Svarstad Haugland til Dagsavisen. – Det virker som om opposisjonen har sett seg blinde på forbrukerne og MP3, og glemt rettighetshaverne og de andre rettighetsområdene. Regjeringen har også vært opptatt av forbrukerne, men vi har strukket oss i forståelse med dem som skal prøve å leve av åndsverkene sine, sier Svarstad Haugland.

De fire partiene har svart på kritikken, og anklager meningsmotstanderne sine for å fare med «desperate usannheter i saken». Et innlegg fra Trond Giske, Ap, Ulf Erik Knutsen, Fr.p, Magnar Lund Bergo, SV og Eli Øveraas, SP ble lagt ut på Ballade i går – og kan leses i artikkellenkene nedenfor.

Saken er blitt denne ukens heteste debatt på kulturfeltet, og mange frykter nå at Stortinget vil fatte en forhastet og skadelig beslutning, når saken etter planen skal klubbes igjennom på et ekstraordinært møte alt til lørdag.

Tidligere denne uken har både NOPA, KOPINOR og fagbokforfatterne rast mot den nye åndsverksloven, som de frykter vil skade norske opphavsmenn og – kvinner, snarere enn å beskytte dem. Saken er også blitt flittig kommentert i mange medier, der NRK-journalist Arne Kristian Gansmo kan stå som representant for den flommen av kritikk som nå skyller inn over FrP og regjeringsalternativet.

— Den som plantet forbudet mot å kopiere fra kopibeskyttede cd-plater til egne mp3-spillere inn i forslaget til ny åndsverklov har oppnådd hensikten. Ingen bryr seg nemlig med de virkelige viktige delene av loven, skriver Gansmo og fortsetter:

— Forslaget var så lettfattelig urimelig at selv tabloidavisene skrev om saken. Dermed var hensikten oppnådd. Støyen ble så sterk at media og politikere helt overså de virkelig viktige forslagene i loven: De forslagene som tar rettigheter fra forbrukere og opphavsmenn og gir til eierne av teknolgi og plateselskaper. Den utstrakte beskyttelsen av drm-teknologien, som skal styre rettigheter og betalinger binder låtskriverne til multinasjonalse selskaper og den måten de foretrekker å selge musikk på.»

Ballade kommer tilbake til saken i morgen, og vil i mellomtiden gjerne invitere til debatt. Innlegg i denne viktige saken kan sendes til ballade@mic.no, og vil bli publisert i den rekkefølgen de kommer inn.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev