Vigdis Moe Skarstein, 2005 (Foto: www.07-06-05.com)

Norsk kulturråds årskonferanse

Vil privat fondsfinansiering begrense eller styrke kunstens frihet? Hvordan kan privat og offentlig finansiering utfylle hverandre til beste for kunsten og kulturen? Hvilke muligheter finnes for nye fondsetableringer, og hva skal til for at privat kapital i sterkere grad skal interessere seg for kunst og kultur? Det er noen av spørsmålene som Kulturrådet nå tar opp under sin årskonferanse i BI-bygget i Nydalen i Oslo.

Kalender

Musikkrettigheter 101

01/12/2023 Kl. 12:30

Oslo

ASTERISK | Tobias Kvendseth: shame tapes

01/12/2023 Kl. 19.30

Vestland

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Spørsmålene er aktuelle både for kunstnere, kulturaktører, politikere og næringslivet landet over. Kulturrådets årskonferanse samler godt over 350 deltakere fra hele dette spekteret, og finner sted på BI i Nydalen i Oslo, tirsdag 22. november fra kl 10.30.

Tove Karoline Knutsen (Ap) har lansert ideen om et milliardstort kultur- og forskningsfond basert på olje- og gassvirksomheten i nord. Olemic Thommesen (H) har tatt til orde for et sterkere samarbeid mellom kunst og næringsliv. Tone Hansen fra Unge Kunstneres Samfund er derimot skeptisk til at privat kapital kan legge føringer for kunsten. Vi finner dem alle i panelet under konferansens avsluttende debatt.

Kulturrådets leder Vigdis Moe Skarstein åpner konferansen, og Kulturminister Trond Giske avslutter. Forskningsleder Håkon Lorentzen har studert de private stiftelsenes rolle i Norge. Han mener kulturlivet må være på banen og være aktive i forhold til både private og kollektive fond. Han er også opptatt av at det må skapes en kultur for medborgerlig ansvar, som gjør det naturlig å gi penger til kunst og kultur.

Professor Arild Hervik spør deretter: Hva skal til? Hvilke virkemidler og insentivmodeller er nødvendig for økt fondsfinansiering i kultursektoren? Roy Arne Johannesen fra Hermetikken Næringshage i Vadsø viser hvordan kulturnæring kan foregå i praksis, og drøfter hvordan Finnmark fylkes kulturfond fungerer. Banksjef Gro Reppen samtaler med billedkunstner Arild Bergstrøm om Sparebanken Vests politikk for tildeling av kunstnerstipender.

For fullstendig program og omtale av foredragsholderne, se www.kulturrad.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.