Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

– Genialt med onlinesalg av enkeltlåter

– Plateselskapene er nødt til å akseptere at folk laster ned musikk fra nettet. Derfor er Phonofiles satsing på musikkonline.no så riktig, med et stort og godt tilbud av norsk musikk som gjøres tilgjengelig lovlig, sier NRKs radiosjef Nils Heldal.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Tirsdagens lansering av musikkonline.no, hvor over 38.000 kutt med norske artister legges ut for nettsalg, hilses hjertelig velkommen av NRK-radiosjefen med fortid som plateselskapsdirektør. Foreløpig er verken hans gamle selskap EMI eller noen av de andre IFPI-medlemmene tilknyttet Phonofile, men Heldal mener det både er naturlig og riktig at det er norske selskaper med norske artister som går i bresjen for onlinesalg av musikk.

— Jeg har forståelse for at de multinasjonale er bekymret for sikkerheten og derfor er blitt sittende på gjerdet. Men like farlig som det kan være å hoppe ned for raskt uten på forhånd å sjekke hvor du lander, kan det være å bli sittende på gjerdet for lenge, kommenterer Heldal og tilføyer:

— Fordelen for de norske selskapene er at de ikke i samme grad trenger å bekymre seg for den globale lekkasjen, og at det norske markedet er langt mer oversiktlig.

Etter en dag på markedet har Phonofile innimellom alle lovordene også registerert noen tilbakemeldinger fra kunder som ikke har fått systemet til å fungere. For det meste skal dette skyldes at minstekravene om Windows Media Player 7.0 og Internet Explorer 5.0 ikke har vært oppfylt.

Bra med enkeltlåter
Noe av det mest positive ved musikkonline.no mener Heldal er muligheten til å kjøpe enkeltlåter som kunden lovlig kan brenne eller kopiere over på eget bærbart utstyr. Og endog få laste ned uten merkostnad påny, dersom brukeren er så uheldig å komme i skade for å slette en tidligere betalt og nedlastet musikkfil.

— Den løsningen er genial, og vil opplagt gavne norske artister. Terskelen for å kjøpe et helt album kan være høy og holder mange fra å kjøpe noe av en artist, men når de nå kan kjøpe enkeltlåter brytes denne barrieren ned. Kanskje får enkeltlåtsalget også positive konsekvenser for albumsalget? Jeg tror både norsk musikk og norsk musikkbusiness vil få et løft med dette.

Litt høy pris?
Selv om Heldal – med forbehold for at det tekniske fungerer tilfredstillende – er meget positiv overfor musikkonline.no, stiller han spørsmål ved prisingen.

-Kr. 12,50 er kanskje ikke så mye for en enkeltlåt, men rent psykologisk ville nok 10 kroner eller aller helst kr. 9,50 vært å foretrekke. Verre er likevel albumprisen på kr. 135, som er altfor høy. Den er jo faktisk på nivå med det du finner i mange platebutikker, til tross for at den elektroniske versjonen kommer uten cover og annen vesentlig info om plata, kommenterer Heldal som betrakter biografier og nedlastbare jpeg-filer med covere som neste naturlige trinn for Phonofile å ta.

— Når jeg har kjøpt musikk som jeg eier for all evighet, forventer jeg også å få cover og biografi med i den samme pakka, konkluderer Heldal.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev