Dette innlegget er sendt til norske myndigheter, og ble delt i gruppa «Bransja prat» på Facebook. Ballade gjengir det her med tillatelse fra styreleder i FONO, Larry Bringsjord.
Styret i FONO – Interesseorganisasjonen for norske uavhengige plateselskaper har diskutert situasjonen som har oppstått når det gjelder Korona. Dette vil ramme musikklivet i Norge svært hardt i de kommende månedene.
Koronasituasjonen vil medføre en lang rekke avlysninger av konserter, festivaler, releaseturné for å markedsføre nye innspillinger med mer. I tillegg til økonomiske problemer for musikere, artister, opphavere og plateselskaper kan det gi mye ledig kapasitet blant disse i månedene framover. Denne kapasiteten er det viktig å utnytte slik at ny kultur og musikk blir skapt og tilgjengeliggjort for et publikum som ikke kan samles i større forsamlinger.
Vi stiller oss derfor bak kravene om en krisepakke til kulturlivet, men vil gjerne at den utformes på en måte slik at musikklivet kommer styrket ut av situasjonen som har oppstått.
Det er viktig å understreke at norsk innspilt musikk allerede er i en krevende situasjon, noe som blant annet er omtalt i BI-rapporten «Hva nå – digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje» (2019). Rapporten viser at norskandelen av musikkforbruket i Norge går ned.
Konsertmarkedet er viktig i den norske musikkøkonomien, men det er likevel viktig å huske på at bærebjelken for all konsertvirksomhet er produksjon og innspilling av norsk musikk. Innspilt norsk musikk er også noe som kan nytes alene eller i mindre forsamlinger – og er derfor et viktig kulturuttrykk som allerede er tilpasset smittesituasjonen som vi er i, og som kan vedvare en stund framover.
FONO mener dette best kan gjøres ved følgende engangstiltak i revidert nasjonalbudsjett for 2020:
• Ekstraordinært tilskudd på 20 millioner kroner til produksjon og innspilling av ny norsk musikk. Ordningen kan legges inn under Kulturrådet, og bør være klar for utbetaling i løpet av juni 2020.
• Øke publiseringsstøtten til norsk musikk fra 25 millioner kroner til 45 millioner kroner. Ordningen administreres av Kulturrådet. Ordningen sikrer at norsk musikk blir tilgjengeliggjort og kan nå et større publikum. Blant annet bør det legges til rette for utprøving av ny digital teknologi i formidlingen og markedsføringen av musikk, for eksempel ved prøveprosjekt innen strømming av studiokonserter med mer.
• Legge press på allmennkringkasterne NRK og TV2 slik at de bruker og viser mer norsk musikk i sine sendeflater.
FONO stiller seg gjerne til disposisjon for eventuelle ytterlige innspill for hvordan en krisepakke til kultur- og musikkfeltet bør utformes.
Styret i FONO, ved styreleder Larry Bringsjord

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole
Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.