Benny Borg mottok Tekstforfatterfondets ærespris 2019 (Foto: Guro Kleveland/Ballade)

Tekstforfatterfondets Ærespris 2019 til Benny Borg

Æresprisvinneren 2019 er noe så unikt som en svenske som har blitt en norsk nasjonalskatt, sa Knut Lystad fra Tekstforfatterfondet.

Kalender

Breathe

16/10/2021 Kl. 20:30

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 18.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 19.30

Oslo

Susanne Lundeng Trio

19/10/2021 Kl. 21.00

Viken

Utdrag av juryens uttalelse:
Årets ærespris går til en allsidig artist som begynte å skrive sanger allerede på begynnelsen av 60-tallet og som ble landskjent for 50 år siden, omtrent samtidig med den første månelandingen. Prisvinneren skriver både tekster og melodier, i ulike sjangere, fra pop-låter og humoristiske show, til seriøse viser, og appellerer sånn sett både til det finkulturelle og det folkelige – gjerne i samme låt. Artistens tekster har samvittighet. Han observerer og gir oss perspektiv. Det har gjort ham til en betydningsfull visedikter. I 1974 innledet han et tre måneders samarbeide med Dizzie Tunes og Grethe Kausland. Tre måneder som ble til 18 år. Prisvinneren har også portrettert store artister, som Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Elvis, Johnny Cash og, nå nylig, Erik Bye. Men han har alltid gjort deres sanger til sine egne.

Vi trodde inntil nylig at han hadde sluttet skrive og spille inn plater, men så – etter 26 års platepause, kom albumet «Den største reisen» for tre år siden. Så, i år, kom «En dag på jorden».

Æresprisen er på kroner 100.000 kroner og et håndkolert kunstverk av Håkon Bleken.

Tekstforfatterfondet gir hvert år en ærespris til en forfatter av norske tekster til musikk. På sitt felt må denne forfatteren over tid ha skapt tekster av høy kvalitet. Prisen tildeles uten søknad.

Styret i Tekstforfatterfondet 2019 er Knut Lystad, Lise Knudsen og Geir Hegerstrøm.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev