Karl Seglem og Thea Hjelmeland mottar Kardemommestipendet 2019 (Foto: Christoffer Krook)

Hedret av Egner-familien

Thorbjørn Egners Kardemommestipend går til to komponister fra Sogn og Fjordane: Thea Hjelmeland og Karl Seglem.

Kalender

Hvert år hedrer Egner-familien komponister og tekstforfattere som har utmerket seg det siste året. Gjennom Kardemommestipendet får to mottakere muligheten til å fordype seg enda mer i musikken sin. Årets vinnere er Karl Seglem og Thea Hjelmeland, som begge får 50.000 kroner.

– Eg er så utruleg glad og takksam for denne prisen! Eg kjenner meg beæra, og det er heilt spesielt å få ein slik pris av kollegaer som veit kva arbeid som ligg bak, sier Thea Hjelmeland. – Eg skal henge opp prisen i studioet mitt, og når ting blir vanskeleg skal eg sjå opp på han og seie «TAKK».

Juryen la vekt på at Hjelmeland er utforskende når hun komponerer, og trakterer både ulike instrumenter og bruker tekstene til å fortelle historier.

– NOPA er ein god organisasjon å vere del av og bli støtta av, så eg er rørt av denne tildelinga. Med dette stipendet får eg moglegheit til å arbeide med nye prosjekt, og det gler eg meg til å få høve til! No skal eg lage ny musikk og gler meg til dele det med lyttarane. Tusen takk, legger hun til.

Fornyer tradisjonsmusikken
Den andre mottakeren av stipendet, Karl Seglem, ble hedret for sin fornyelse av tradisjonsmusikken og for at han utforsker nye veier musikalsk.

– Eg er takksam og glad for å motta Kardemommestipendet 2019. Har vore medlem av NOPA sidan 1986 og det er ekstra inspirerande at stipendet kjem frå kollegaer. Det norske språk og musikken er under press, men eg håpar det også i framtida er plass til litt sjeldne eigenarta fuglar som går nye vegar og utfordrar sjangergrenser og lyttarar – med instrumentalmusikk, som er det eg i hovudsak arbeidar med, seier Seglem.

I takketalen sin løftet Seglem også fram familien bak Kardemommestipendet: – Stor takk også til Egnerfamilien, som forvaltar arven til kommande generasjonar.
Seglem avsluttet takketalen sin med å sitere NOPAs styreleder Ingrid Kindem fra et intervju, der hun minnet om de som har gått foran: – Vi står på skuldrane til komponistar frå tidlegare generasjonar. Det er ei viktig påminning, understreket Seglem.

– Høy kvalitet for ungdom
I årets jury for Kardemommestipendet sitter Askil Holm, Tove Kragset og Torgeir Rebolledo Pedersen. Blant tidligere vinnere finner vi blant annet Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen, Silje Halstensen og Kari Bremnes. Juryens begrunnelse sier:

Thea Hjelmeland
Årets mottaker av Kardemommestipendet er vokalist, multi-instrumentalist, komponist og tekstforfatter. I tillegg til sin egen artistkarriere komponerer hun musikk for teater, film og danseforestillinger. Mottakeren er utforskende i sin musikalitet, trakterer mange ulike instrumenter og har et godt fortellergrep om tekstene sine, som hun viser både i albumutgivelser og sceneopptreden, skriver NOPA i en melding om prisen.

Hun har mottatt Spellemannsprisen i 2014 og 2018 i kategorien Indie, samt Edvard-prisen i 2015. Hun spenner vidt i sitt musikalske virke, og har jobbet aktivt med å turnere og skape gode liveproduksjoner av høy kvalitet for ungdom. Stipendet skal brukes til nye solo-utgivelser som er ventet i nær fremtid.
Vi gratulerer Thea Hjelmeland med Kardemommestipendet!

Karl Seglem
Årets mottaker av Kardemommestipendet er komponist og utøver med røtter i folkemusikktradisjonen. Han har sterk forankring både nasjonalt og internasjonalt, og har skapt et helt eget musikkutrykk i grenselandet mellom jazz, folkemusikk og elektronika.

Karl Seglem nærmer seg 40 albumutgivelser og 1000 registrerte verk i TONO. Han har siden tidlig 2000 tall jobbet som bandleder og soloartist. Sentralt i hans lydunivers er hardingfela, og samarbeidet med spelemannen Håkon Høgemo. Han har komponert mange bestillingsverk og fremstår i dag som en komponist, tenorsaxofonist og bukkehornspiller med en helt særegen stemme.

Juryen vektlegger kreativitet og originalitet i mottakerens musikalske virke. Hans omfattende produksjon viser en evne til å fornye folkemusikktradisjonen også med tanke på utprøving av instrumenter. Han er en pioner på sitt felt, og virker stadig på jakt etter nye musikalske veier å utforske. Stipendet skal brukes til en oppfølger av hans album Nunatak fra 2018.
Vi gratulerer Karl Seglem med Kardemommestipendet!

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er medlemmer i Foreningen Ballade.

Om Kardemommestipendet
Kardemommestipendet er en gave fra Egner-familien, og gis som en er påskjønnelse for arbeid som er gjort, og en stimulans til fortsatt produksjon. Stipendet på kr. 100.000 deles som regel mellom to personer. I tillegg får stipendmottakerne et diplom tegnet av Thorbjørn Egner.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kulturskolelærer, fiolin

Drammen kulturskole

Kulturskolelærer, klarinett

Drammen kulturskole

Organist

Kvinesdal kirkelige fellesråd

Akkompagnatør ved Unge Talenter

Barratt Due musikkinstitutt

Direktør

Teater Ibsen

Daglig leder

Stiftelsen BIT 20 Ensemble

Produsent

Oslo Circles

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig

Stiftelsen Oslo Jazzfestival

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev