Alice Cooper, konsert i Helsinki 2011 (Foto: Adrián Pérez / Flickr.com)

Finsk samling

I Finland var det bred enighet om at én organisasjon var bedre enn to i arbeidet med musikkeksport- og utveksling.

Kalender

Kulturdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på hvordan MIC Norsk Musikkinformasjon og Music Export Norway (MEN) best kan samføres til «[link id=67413 title=»ett høyt kompetent og ressursmessig effektivt organ»]». I Finland har en lignende prosess allerede funnet sted. I oktober 2011 annonserte det finske musikkinformasjonssenteret (FIMIC) og eksportkontoret Music Export Finland (Musex) at de fusjonerte til Music Finland.
Pekka Sipilä, styreleder i Music Finland og direktør i den finske musikkforleggerforeningen, sier at det «noen ganger var vanskelig å bestemme hvem som skulle gjøre hva» da det eksisterte to organisasjoner.
— Vi kvittet oss med et problem ved å slå disse organisasjonene sammen.
Les også: [link id=67275 title=»Slik tenker våre naboland om eksporten«]
Enighet
Music Finland skal være operativ i løpet av 2012. Avgjørelsen om fusjon var enstemmig blant eierorganisasjonene, som alle er med inn i styret i den nye organisasjonen.
Blant disse er blant andre IFPI Finland, Finnish Musicians Union, Finnish Music Publishers Association og opphavsrettsorganisasjonen TEOSTO.
— Det var åtte organisasjoner bak denne avgjørelsen. Alle var enige, sier Sipilä.
Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook
Nye brukergrupper
Tuomo Tähtinen, direktør i Music Finland, sier at hovedoppgaven nå er å definere strategien. Tähtinen mener at forholdene ligger til rette for å involvere hele musikkfeltet på en nyorientering.
— Vi kan snart tilby tjenester til nye brukere som ikke kunne benytte seg av tjenestene tidligere, og vi har en utrolig mengde med kunnskap i organisasjonen. Nå definerer vi tjenestene vi skal tilby, Utfordringen er at spekteret vi skal dekke er så stort.
Pengekanal
I perioden 1999 – 2004 økte markedsverdien av finsk musikkeksport fra 3,8 millioner euro til 21,7 millioner euro. I 2008 var verdien av finsk musikkeksport 23,3 millioner euro, i følge rapporter Musex utarbeidet.
Det tilsvarer 180 millioner kroner i dagens kroneverdi i Norge.
Music Finland skal kanalisere mye penger som organisasjonen ikke bruker selv, som for eksempel reisestøtteordninger, og opererer først og fremst med volum framfor et budsjett.
— Det totale volumet i 2011 for FIMIC og Musex lå et sted rundt 4,5 millioner Euro, som også inkluderer også penger fra musikkbransjen, sier Tähtinen.
Les også: [link id=67276 title=»– Bruk UDs eksportkompetanse«]
Koordinerte departementer
Finansieringen fra det finske Kulturdepartementet og Næringsdepartementet er omtrent lik, opplyser Tähtinen.
— Hvor godt koordinert er departementene når det kommer til hvilken profil Music Finland skal ha?
— De er godt koordinert. De har forskjellige perspektiver sett fra sine ståsteder, men jeg tror vi har en god konsensus akkurat nå på hva vi skal levere til hvem.
Les også: [link id=67280 title=»Eksport eller utveksling?«]
Kultur? Næring?
Tidligere har det vært en distinksjon mellom eksport og kulturutveksling representert av Musex og FIMIC, og dette skal holdes separat i Music Finland.
— Selv om mange av våre operasjoner vil overlappe må vi være i stand til å separere eksportaktiviteter fra andre funksjoner fordi Næringsdepartementet bare støtter eksport og forretningsaktiviteter mens Kulturdepartementet støtter både kulturell utveksling og eksport.
— Samtidig vil jeg heller kalle det promotering framfor utveksling fordi vi skal øke oppmerksomheten rundt finsk musikk og finske opphavspersoner, sier Tähtinen.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev