Alessandra Mele vant den norske finalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld med sangen «Queen of Kings». Her kan du bytte berømmelse og kanskje litt ære mot en temmelig dårlig deal, skriver NOPAs styreleder Ole Henrik Antonsen i denne kronikken, som ble fulgt opp NRKs Dagsnytt18 mandag kveld. (Foto: Mandy Pettersen, fra Commons Wikimedia)

Er det dette som er rimelig vederlag, NRK?

Lørdag gikk årets MGP-finale av stabelen i Trondheim Spektrum. Etter tre påkostede delfinaler, skal vinneren kåres i et show der det ikke spares på noe. Bortsett fra lønna til artister og de som skriver sangene.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kronikken ble først publisert på VGs debattsider, lørdag 4. februar. Den følges opp i NRKs Dagsnytt 18 mandag 6. februar, der NOPAs styreleder Ole Henrik Antonsen møter Vivi Stenberg, musikkansvarlig for Melodi Grand Prix. 

 

Av Ole Henrik Antonsen, styreleder i NOPA og tidligere MGP-låtskriver

 

NOPA har fått tilgang til kontrakten låtskriverne og artistene har signert for å delta i årets og fjorårets konkurranse. Dokumentene føyer seg inn i et mønster vi tidligere har sett i talentshow hos kommersielle TV-kanaler. Omkvedet synes å være: – Her kan du bytte berømmelse og kanskje litt ære mot en temmelig dårlig deal.

For å opptre i delfinalen får artisten og hele teamet rundt betalt 15 000,- kr. Dette skal dekke alt av arbeid for en hel del involverte personer, over ganske lang tid. Er man heldig og går videre til hovedfinalen kan teamet cashe inn ytterligere 10 000,-. Om man skulle stå igjen som vinner lørdag kveld, har man til gjengjeld forpliktet seg til å jobbe flere uker gratis under den internasjonale Eurovision Song Contest (ECS)-finalen i Liverpool i mai.

Forutsetningen for å motta honorarene er at man gir NRK en eksklusiv, stedsuavhengig, ubegrenset og evigvarende rett til eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring. I praksis altså salg av alle rettigheter til NRK, for bruk på alle tenkelige plattformer, i all fremtid. Man må også forplikte seg til å inngå avtale med EBU (den internasjonale organisasjonen for kringkastere) sitt foretrukne plateselskap. Uten at hverken selskap eller vilkårene i avtalen man har forpliktet seg til å godta, er spesifisert.

MGP og Eurovision Song Contest er en låt-konkurranse. Formelt er det ikke artistene, men låtskriverne som konkurrerer. Dette tar statskanalen relativt lett på. I kontrakten står det at NRK dekker reise og opphold for inntil to opphavere (komponister og/eller tekstforfattere) til den internasjonale finalen, og at det vil bli gitt kreditering (tilgang til arena og inngangsbillett til selve showet) for inntil tre opphavere.

I lørdagens finale er det ett bidrag som har tre opphavere, de øvrige har fire, fem eller seks.

Det betyr at uansett hvem som vinner, dekker ikke NRK reise og opphold for alle som faktisk skal representere vårt land i ESC. Opptil tre av dem må sågar betale delegatpass for å få tilgang til arenaen.

Etter alle millionene NRK har brukt på delfinaler og hovedfinalen, fremstår dette ikke bare urimelig, men temmelig smålig. Det blir omtrent som om Therese Johaug hadde måttet løse billett for å konkurrere med flagget på brystet i Bejing forrige vinter.

Nylig satte kulturminister Anette Trettebergstuen ned et utvalg som ser på rimelig betaling til kunstnere når staten er innkjøper, blant annet i lys av §69 i åndsverkloven som beskriver retten til rimelig vederlag. Den samme Trettebergstuen utgjør generalforsamling i NRK.

Spørsmålet hun bør stille MGP-general Stig Karlsen og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er: Betaler NRK rimelig lønn og vederlag til de som leverer hovedinnholdet i lørdagens påkostede TV-show?

 

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.