Vamp og KORK konsert (Foto: Kringkastingsorkesteret)

– Svært bevisst vårt ansvar

INNLEGG: KORK spiller nesten 50 % norsk musikk. – Undersøkelsen som Komponistforeningen kommer med kan ikke gjennomføres uten at KORK er nevnt, skriver Thomas Røisland i programkomiteen i KORK.

Kalender

Norsk Komponistforening har undersøkt hvor mye norske orkestre spiller norsk musikk, og kommet fram til at prosentandelen er under 10 %.

Vi i KORK (Kringkastingsorkesteret) er ikke tatt med i denne undersøkelsen, og vi synes at denne undersøkelsen bør modifiseres en del.

Les også:[link id=66605 title=»– Norske orkestre spiller knapt 10% norsk musikk«]

KORK undrer seg
Grunnen til at KORK ikke er tatt med i denne undersøkelsen er at vi ikke får penger direkte fra Staten, men er finansiert av lisensbetalerne. Like fullt er vi et norsk orkester, med samme struktur som de andre orkestrene, der vi har en programkomite som bestemmer hva som skal spilles.
Vi i KORK er forundret over at vi ikke blir nevnt med et ord av Norsk komponistforening, da faktisk nesten 50 % av det vi spiller er norsk musikk.

Denne prosentandelen er svært høy, og jeg skal gå i detalj: Av norsk klassisk musikk bare det siste året (2010) har vi spilt musikk av komponister som Skomsvoll, Vaage, Selmer, Næss, Aasheim, Skouen, Kjelland, Hegge, Mikalsen, Kruse, Ludt, Bull, Valen, Sparre Olsen, Austin, Tveitt, Grieg, Halvorsen, Bræin, Hansen og Nordheim.

Disse komponistene har enten vært spilt på konsert eller plate det siste året alene. Flere av disse har vært urframføringer.

Les også: [link id=66606 title=»Krever nytenkning om norsk musikk«]

Enda bredere på rytmisk
Av norsk rytmisk musikk er lista enda lengre, da vi de to siste sesongene har samarbeidet med artister som Åge Aleksandersen, Vamp, Kurt Nilsen, Kvarts, Hovedøen Social Club, Bjørn Eidsvåg, Dimmu Borgir, og Farmers Market. I tillegg kommer over hundre nye arrangementer for orkester i året, som alle blir gjort av norske arrangører.

Programkomiteen i KORK er i gang med et større prosjekt der vi kommer til å invitere komponister tettere på orkesteret over lengre tid, for å få skrevet større verk enn det som blir gjort i dag. Når hørte du en nyskrevet norsk symfoni sist? Komponistforeningen skriver at større orkesterverker glimrer med sitt fravær, men da er det også foreningens ansvar som utdeler av midler at det blir lagt til rette for lengre verk. De siste årene har det vel bare blitt skrevet verk (med noen unntak) som varer opp til 15-20 minutter.

KORK har gjentatte ganger søkt om støtte fra Komponistforeningen, men har fått avslag på alt.

KORK burde vært nevnt
KORKs programkomite er svært bevisst vårt ansvar ovenfor den norske musikken, både den nyskrevne og den eldre. Vi har faktisk et mandat fra NRK som vi skal følge, der norsk musikk er svært sentral.

KORK skal være (og er) Norges ledende orkester på norsk musikk, og mener at en undersøkelse som den som Norsk Komponistforening kommer med ikke kan gjennomføres uten at KORK er nevnt.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this