Sveinung Sundli (Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK)

Sveinung Sundli: – Vil heller ha al-Qaida enn Kadra på plakaten

Sveinung Sundli kjenner godt til norske festivaler både i kraft av sitt virke som musiker i Gåte og som stifter av Storåsfestivalen. Han levner ikke Jimmy Olsens utspill om å sette Kadra som symbolsk headliner på Månefestivalen mye ære. – Et billig utspill for å skaffe oppmerksomhet, sier Sundli. Han ville heller satt Mahmoud Ahmadinejad eller al-Qaida øverst på plakaten.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

— Dette er en billig måte å få oppmerksomhet på, refser Sundli til Ballade, da vi spør om hans reaksjon på Jimmy Olsen og Månefestivalens utspill om å sette Kadra øverst på årets festivalprogram.

Heller Ahmadinejad eller al-Qaida

Han har med andre ord ikke særlig sans for Olsens utspill.

— Vi har spilt på Månefestivalen, og har alltid synes at det har vært en av de fineste festivalene i Norge. Vi tok med mange av de gode elementene fra den festivalen til Storås, sier Sundli, som understreker at han i denne saken uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av Storåsfestivalen. Nå har respekten for Månefestivalen sunket betraktelig.

— Han har jo ikke snakket med dama engang! Nei, dette er lettvint politikk. Det at Kadra får juling på åpen gate for sine synspunkter er selvsagt veldig beklagelig. Det skal ikke skje. Men det blir for enkelt å knytte til seg et medietryne på denne måten. Personlig ville jeg heller satt Mahmoud Ahmadinejad eller al-Qaida som festivalens headliner, for å markere et politisk standpunkt, forteller en engasjert Sundli.

— Ikke fordi jeg støtter disse, men for å skape en balanse. Vi er utsatt for en alt for ensidig vinkling, understreker han, og legger til at han ikke nødvendigvis tar parti med verken Iran eller al-Qaida, men savner at deres vinklinger kommer tydeligere frem. Det er tross alt absolutt ingen grunn til at USA skal bestemme verdens politske utvikling, argumenterer Sundli.

— Det er klart at det som skjer med Kadra uroer meg, men det som uroer meg mer er vestens arroganse overfor verdens virkelige problemer, mens tabloidavisene skriver side opp og side ned om et skytedrama i USA. Det skjer lignende ting i Midtøsten hver dag. Vi tapper regionene for store ressurser, det er de som er de nye jødene mens vi her hjemme er tyskerne. Jeg elsker hver gang Ahmadinejad stiller opp på skjermen og er stor i kjeften. Det er ikke atomvåpen vi trenger å være redd for, men unge menn som er sinte på vestens politikk.

Spenning i en kjedelig hverdag

På hvilken måte kommer et slik politisk engasjement til uttrykk for eksempel på Storåsfestivalen?

— Storåsfestivalen forsøker også å dra litt politikk inn i festivalen. I går slapp vi bandet Sierra Leone’s Refugee All Stars, med en historie bak seg som er temmelig gripende. Det kan sikkert argumenteres med at det også er billig og politisk korrekt, men det handler om hvordan musikk kan skape glede. Dessuten jobber vi i Storås med å presentere ”ekte vare”, uansett genre, noe som også kan sies å være en politisk holdning.

Sundli mener at festivaler som Storås har en viktig funksjon i dagens samfunn:

— Vi mangler spenning i det sosialdemokratiske samfunnet vi lever i, og akkurat det kan Storåsfestivalen tilby. Det største ankepunktet mot Norge i dag er at folk rett og slett har det kjedelig. Slik sett er det mulig å argumentere med at det beste med å sette Kadra som trekkplaster er å bidra med litt spenning i hverdagen, humrer Sundli.

— Men til syvende og sist; dette var billig. Men PR-messig så er det dyktig gjort av Jimmy Olsen, avslutter Sundli.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev