Månefestivalen 2004, festivalstemning (Foto: Øyvind Hansen)

Slutt for Månefestivalen

Med 2000 publikummere for lite, er det over for Fredrikstads Månefestival, som i helgen gikk av stabelen for femte gang. Presseansvarlig Jimmy Olsen mener alt skulle ha ligget til rette for bedre besøk, men innrømmer at Månefestivalen bet over for mye : – Det ble en fantastisk festival, men vi skulle nok ha holdt oss til den skalaen vi har hatt de tidligere årene, i stedet for å lytte til ”gode råd”. Hvis det ikke skjer mirakler, er det definitivt slutt.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Månefestivalen har holdt koken siden 2001, men nå er det altså slutt. Festivalen, som i år strakk seg over tre dager og fire scener, hadde trengt 6000 publikummere for å gå i null. Med bare 4000 betalende gjester betyr det et underskudd på rundt en halv million.

Av arrangørenes lommer

Pengene som er tapt, går av arrangørenes egne private lommebøker, i følge presseansvarlig Jimmy Olsen.

— Det er en del folk i systemet som har tatt en del økonomiske belastninger, men vi har en klar holdning om at vi skal gjøre opp for oss, sier Olsen til Ballade i dag.

— Markedsføringen var god nok

Han avviser samtidig at publikumssvikten kan skyldes manglende markedsføring.

— Her i Fredrikstad vil jeg kalle markedsføringen vi har hatt for massiv – vi har laget egen festivallavis i 25 000 eksemplarer, plastret 15 000 plakater i hele Oslofjord-området, spredd 40 000 løpesedler, annonsert i Dagbladet og fått veldig gode forhåndsomtaler. Jeg er veldig fornøyd med markedsføringen, så jeg tror ikke det var derfor folk ikke møtte opp, sier Olsen.

Ventet på fotballsupporterne

Som også forteller at det planlagt å legge festivalen til samme helg som Fredrikstad Forballklubb spilte hjemmekamp. Selv om konserten med Åge Aleksandersen samme kveld bare hadde 750 besøkende:

— Vi hadde faktisk tenkt ganske mye på det der – og trodde kombinasjonen fotball og musikk skulle bli en suksess. Hva kan være bedre enn å dra på kamp, for så å se Åge og Sambandet etterpå? Vi fikk god hjelp av FFK også, speakeren sa fra under kampen at vi sto og ventet på fotballsupporterne…men det er mulig vi forregnet oss der. Men jeg tror allikevel at den største grunnen til at folk uteble, var en annen. Vi hadde skikkelig drittvær, for å si det på godt norsk.

I etterpåklokskapens lys – er det noe som helst dere ville gjort annerledes?

Burde vært mindre

— Ja, kommer det kontant fra Olsen: – Det ble en fantastisk festival, men vi skulle nok ha holdt oss til den skalaen vi har hatt de tidligere årene, i stedet for å lytte til ”gode råd”. Det hadde vært bedre å lage en mindre festival uten de største headlinerne. En ekstra utedag og en ekstra scene viste seg å være mer enn vi kunne dekke inn. Dessverre.

Da Fredrikstad Blad spurte deg om det var ”nødvendig med fire ulike scener og festival over tre dager”, svarte du at for å kvalifisere til festivalstøtten på 250 000 måtte man ha en viss størrelse. Hvor store må man egentlig være for å kunne hente ut denne potten?

— Kriteriene er at man skal ha en festival over tre dager, ha et variert program og en unik profil. Det hadde vi både i fjor og i år. Vi kunne ha kuttet en scene uten problemer, noe vi også burde ha gjort. Vi burde også ha skåret grundig i bookingbudsjettet, hatt færre band…men det er som sagt i etterpåklokskapens ånd, svarer Olsen, som slett ikke er ute etter å legge skylden på noen andre:

Åge slo av 60 000

— Ut i fra vår størrelse og muligheter, har vi ingen grunn til å klage på noen utenforstående. Vi har fått stort sett det vi har bedt om fra Fredrikstad Kommune, og næringslivet i byen har også vært suverene. Vi setter utrolig stor pris på all den hjelpen vi har fått – det er ingen andre å skylde på enn oss selv for at det gikk som det gikk, sier Olsen.

Så vidt Ballade har fått opplyst, har også flere av artistene vært svært idealistiske i forhold til honorar. Olsen bekrefter dette, og trekker spesielt fram Åge Aleksandersen og Sambandet.

— Alle har vært velvillige og positive, men det er også riktig at Åge på eget initiativ gikk ned fra 100 000 til 30 000 i honorar. Åge er en kjernekar. I tillegg til å være så sjenerøs gjennomførte han en vanvittig bra konsert som vi er ham evig takknemmelig for, sier Olsen, som også passer på å takke alle de som har stilt opp frivillig og gratis:

— Underskudd til tross, vi er veldig fornøyde med festivalen. Vi har gjort vårt ytterste på alle måter. De 300 i Fredrikstad som har stilt opp og jobbet gratis, fortjener også en skikkelig honnør. De var med på å sørge for at det ble en veldig fin festival for de som kom, sier Olsen.

— Trenger et mirakel

Så må man spørre – betyr årets underskudd og publikumsvikt et definitivt punktum for Månefestivalen, eller er nedleggelsesplanene snarere et varsko ropt i skyggen av et dårlig år?

— For å si det sånn – hvis det ikke skjer mirakler, er det definitivt slutt. Vi har vært en liten gjeng, som har hatt masse personlige utlegg og ingen inntekter av dette. Det er ingen som klarer en runde til nå, fastslår Olsen.

Hva slags mirakler snakker vi om for å realisere Månefestivalen 2006?

— Det vet jeg ikke, for å være helt ærlig. Jeg føler ikke at vi er i posisjon til å be om hjelp, vi må rett og slett ta konsekvensene av det som har skjedd selv, svarer Olsen kort.

Liten tro på sponsorpenger

Pressesjefen tror heller ikke Månefestivalen vil være liv laga på sponsorpenger og private midler:

— Festivalen har gått rundt på hard jobbing og slit – ingen av oss som har arrangert den er beryktet for å være spesielt vel skodde. Når det gjelder sponsorpenger, så har vi faktisk prøvd, uten alt for mye hell. 10 til 20 000 per sponsor betyr at vi må ha veldig mange av dem for at det skal utgjøre noen inntekt av betydning. Når man samtidig har bestemt seg for å ikke være noen gigantisk reklameplakat, er det kanskje på tide å innse at idealismens tid er forbi, avslutter Olsen.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev