Ragnarok

Månefestivalen med metal-fokus i juni

Månefestivalen i Fredrikstad satser også i år på et svært variert program, foreløpig med artister fra både USA, Jamaica og Norge. I år skilter festivalen også med en egen, innendørs metall-scene, der band som 1349, Zyklon, Ragnarok og Napalm Death får utfolde seg. Men det skal også lyde mykere toner over Fredrikstads fabrikkområde: – Vi kommer med flere navn allerede neste uke, og satser på ca 45 artister og band innenfor metall- , pop- og rocksjangrene, sier pressesjef Jimmy Olsen, som også frister med enkelte islett av jazz til årets festival.

Kalender

Av Knut Steen

Måneastronautene fra Fredrikstad er i full gang med forberedelsene til årets festival. Festivalområdet, som er flyttet noe siden tidligere år, tar igjen form som et av Norges klart beste, mener pressesjef Jimmy Olsen.

— Vi føler oss godt i rute for å ta i mot tusener av glade festivalgjengere fra fjern og nær. Ved Glommas bredder kan plankebyens beboere allerede la seg imponere av scenen ”Pluto” som i år er blitt reist helt inntil elvebredden i fantastiske omgivelser, mens hovedscenen ”Jupiter” blir oppført i sammenheng med Nord-Europas feteste klubbhall lenger inne på området, sier en begeistret Olsen. Han er svært optimistisk frem mot avviklingen den 10-12 juni.

— Det er fjerde året på rad vi sparker i gang Månefestivalen. Statusen som en av landets beste og mest særpregede festivaler ble befestet allerede i 2001, det første året, da vi ble kåret til årets beste norske musikk-festival av bransjen selv. Vi regner med å gjøre oss ferdige med bookingen i løpet av mai, innen den tid vil folk ha fått svært menge gode grunner til å besøke oss, tror Olsen.

Blant artistene som har spilt der de tre første årene kan nevnes Pen Jakke, Hello Goodbye, Herbaliser Band, Jaga Jazzist, Girl from Saskatoon, Peru You, Surferosa, Madrugada, Ricochets, Warlocks, Gåte, Apoptygma Berzerk, Salvatore, Mudhoney (USA), Scientist (Jamaica), Half Japanese (USA), Vidar Busk, Aunt Mary og Wibutee.

Denne gangen har festivalen begynt bookingen i de hardeste sjangrene, med grindcore-gudfedrene Napalm Death (USA) ragende høyest på plakaten. Norske band som 1349, Zyklon og Ragnarok borger også for høyt volum og svært god kvalitet, sammen med Most Precious Blood(US) og Diecast(US), vil de nok gjøre festivalen attraktiv for metall-publikummet.

— Festivalen vil i all hovedsak holde seg innenfor pop-rock segmentet, forteller Olsen. Vi har lært fra tidligere at det ikke er lurt å avsløre band før alt er klappet og klart, derfor vil jeg ikke si noe mer om hva vi har på blikka helt enda. Men det blir mye bra av både rock og pop, og vi arbeider også med å få inn en del svært spennende jazz-artister. Gjennomgangstonen allikevel vil være den samme som tidigere år – vi vil fokusere på en ikke-kommersiell profil, forteller Olsen:

— Vi kommer til å fortsette med å hente svært interessante navn fra inn og utland, som kan gi publikum musikalske opplevelser langt utenom det vanlige, fremfor å satse på mer trygge og kjente navn i befolkningen generelt. Slik kan Månefestivalen forsvare sin posisjon som forsommerens viktigste musikkfestival i Norge, mener Olsen, som også lover å spare festivaldeltakerne for unødig fjas og reklame.

— Til forskjell fra mange andre festivaler har det alltid vært et uttalt mål for oss å lage en festival som ikke druknes i et virvar av hjernedød reklame og tilfeldige visuelle elementer. Dette henger nøye sammen med en bevisst satsning på miljø-vennlighet og maksimal utnyttelse av et minimum av ressurser, forteller Olsen.

Som en del av dette arbeidet deltar Månefestivalen derfor i et pilotprosjekt for å få til en felles standard for miljøsertifisering av musikkfestivaler – Miljøfyrtårn. I dette arbeidet inngår også det å lage en festival som er fysisk sikker både for arrangører, utøvere og publikum.

— Månefestivalen viser at det er fullt mulig å lage billig, miljøvennlig og kvalitets underholdning også her på berget, sier Olsen, som kan friste med svært overkommelige priser. Årets festival koster 500,- for alle tre dagene, mens et dagspass koster 150,-.

Samtidig spår arrangørene en aldri så liten renessanse for byen, ved å puste liv i områdene rundt Fredrikstad Mekaniske Verksted, som i mange tiår var en hjørnestein i den tidligere plankebyens daglige liv.

— Da driften svant hen på 80-tallet var det som om selve byen sovnet, de lokale fotball aristokratene rykket ned, og natten senket seg. Derfor er det ekstra gøy nå at dette området står sentralt i den oppvåkningen byen er i ferd med å oppleve. Symbolikken ligger klart opp i dagen: Et enormt gammelt skips-verksted som er like stort som sentrum av byen rett over elven – en delvis forfallen kjempe reiser seg igjen på ny på føtter skapt av unge, fremtidsrettede, idealistiske mennesker. Forhåpentligvis vil Månefestivalen være budbringeren for en renessanse for Fredrikstad, håper Olsen.

Foruten Månefestivalen blir deler av FMV nå omskapt til et kreativt sentrum og de imponerende fasilitetene taes i bruk for undervisning, film-produksjon og annen bærekraftig kreativ virksomhet side om side med mer tradisjonell næring. Under festivalen vil en av de store hallene være i bruk som innendørs klubb-scene. Med en grunnflate på ca. 2000 kv.m. og nesten 20 meter under taket, rommer hallen hele 2000 mennesker i tillegg til en stor scene.

— Publikum de foregående årene har bokstavelig talt vært målløse, så dette blir garantert en stor oppelvelse, reklamerer Olsen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo