Safety Pin

Rocke-matadoren

Fredag kommer Kike Turmix fra det spanske plateselskapet Safety Pin Records til Gamla i Oslo med sin egen festival. Selskapet har helt siden starten vært en viktig misjonær for nordisk rock, og har gitt ut plater med norske band som Gluecifer, The Yum Yums, Retardos, Wonderfools, Hellride og Thulsa Doom.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Startskuddet for Safety Pin Fest 2001 går i København torsdag 6. september, fortsetter i Oslo fredag og lørdag før den fortsetter til Gøteborg 11. september og Helsinki 13. september. Historien om Safety Pin Records er historien om en rocka basker med stor sult for rock ‘n’ roll og minst et øre vendt mot de nordlige breddegrader.

– Jeg startet Safety Pin Records etter at jeg sluttet hos Roto Records, en etikett som ga ut plater med Dictators Tribute, Vikings og mitt eget band The Pleasure Fuckers. Roto begynte å bli kaotisk, så med stor støtte fra min kone Marga, som spilte med meg i Pleasure Fuckers, startet vi vårt eget selskap i januar 1997. Men blant annet på grunn av USA- og europaturné med Pleasure Fuckers fikk vi ikke gitt ut noe før oktober samme år, forteller Kike Turmix.

Turmix konsentrerer seg om sjutommere og titommere på vinyl, men har også gitt ut enkelte album og samleplater på både vinyl og cd. Tidlig ble det klart at platemogulens hjerte banket ekstra sterkt for nordisk rock. The Hellacopters «Riot On The Rocks/Television Addict» var selskapets tredje utgivelse, og ble faktisk en aldri så liten hit og bidro sterkt til å sette nordisk rock på det europeiske musikkartet.

Siden har utgivelsene fra Norden fulgt i rask rekkefølge: Gluecifer, Wonderfools, The Retardos, The Yum Yums, Hellride, Cato Salsa Experience, The Launderettes, Barbarellas, Null$katte$nylterne og Thulsa Doom fra Norge, Sveriges The Rockets, The Nomads, The Sewergrooves, The Space Cowboy, Mary Slim, Sator, Very Ape og Schizo Dudes, finske The Flaming Sideburns, og to samleplater i serien «Riot On The Rocks: A Scandinavian R’N’R Compilation». Vi kan trygt si at Kike Turmix har gjort en voldsom innsats for nordisk garasjerock, rock ‘n’ roll og punk.

– Jeg har digget nordisk rock siden tidlig på 80-tallet; Hanoi Rocks og The Nomads var noen av de første jeg oppdaget. Senere kom de i rask rekkefølge på 80-tallet: Shoutless, Sinners, Pushtwangers, Union Carbide Productions, Smack og Sator. 90-tallet ga meg det allmektige Turboneger, fulgt opp av Hellacopters, Gluecifer, Yum Yums, Hellride, Flaming Sideburns, Mary Slim, Sewergrooves, Robots og så videre. De norske bandene imponerer meg på grunn av måten de skriver sanger på; ekte «anthems» med sterk lyd og smart innhold.

Eller som det heter i selskapets motto: «All punk must rock, all rock must punk».

Kike Turmix er basker og kommer fra Bilbao, men han bosatte seg i Madrid i 1982.På 70-tallet arbeidet han som roadie, og i Madrid fikk han raskt et rykte som rock ‘n’ roll-dj og fikk blant annet en minirolle som mc-kis i Pedro Almodovars «Kjærlighetens matadorer».

Safety Pin har faktisk solgt til sammen over 10.000 plater med norske rockere, mye takket være de to samleplatene i «Riot On The Rocks»-serien, som til sammen har passert 5000 solgte. Gluecifers vinylsingle «Mano a Mano/Remedy» har solgt utrolige 2000, mens Thulsa Dooms debutplate «She Fucks Me EP» har solgt tusen.

– Men hva skal til for å bli et Safety Pin-band?

– Det er to krav: Vi må like bandet, og så må vi ha penger til å kunne investere i plateutgivelse. Dessverre har interessen for nordisk rock sunket litt i forhold til for to år siden. Men Gluecifer, Hellacopters, Yum Yums og Flaming Sideburns har fortsatt et stort publikum her nede.

Kike Turmix jobber nå mest med amerikanske band som Swapass, Mad Daddys, Zeke og Dwarves, men planlegger en samleplate med The Yum Yums’ største hits og rariteter – som kanskje slippes til jul. I tillegg kommer en sjutommer med finske Flaming Sideburns.

Safety Pin Records’ hjemmesider finner du her.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev