Håkon Moslet, 2002 (Foto: NRK)

Omlegging av Petre – innvikling eller utvikling?

Torkel Storli fra Oslo har i mange år vært en ivrig lytter på Petre, og mener at kanalen har vært svært viktig for den kvaliteten man i dag ser i norsk popmusikk, ved bevisst å blande kvalitet med listemusikk. Men det siste halvannet året har det sneket seg inn en følelse av at ting har utviklet seg til det verre, hevder han i dette leserinnlegget. Han er heller ikke mer beroliget av signalene som har kommet fra musikksjef Moslet og kanalsjef Lillelien vedrørende høstens store omlegging.

Kalender

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Hayseed og Odd Einar Nordheim på Hankø

11/12/2020 Kl. 21.00

Viken

MIMMI på Hankø

12/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Av Torkel Storli, rådgiver, Oslo

Jeg har fulgt med i «debatten» om omlegging av Petre. Jeg er generelt glad i musikk, og jeg har hatt mange fine lytteropplevelser på Petre. Mine favoritter har vært Roxrevyen, men jeg har av og til hørt på Petre om dagen også.

Helt siden Bomlagadafshippoing starta på P2 slutten av 80-tallet digget jeg å høre på nye ting. Jeg husker at jeg der fikk høre artister som blåste hodet mitt og som ikke lignet på noe jeg hadde hørt før. Det var et program en gang i uken, og jeg husker jeg irriterte meg grenseløst hver gang det var et eller annet sportsarrangement som kom i veien slik at programmet ble flyttet. Hadde det ikke vært for dette programmet og Revolvermagasinet tror jeg dessverre jeg hadde endt opp musikalsk ødelagt, og jeg er helt sikker på at jeg hadde vært et verre menneske. Slik jeg føler det så var disse programmene med på å forandre mitt liv og mitt kulturbegrep. Jeg hadde jo ikke MTV eller kabel, og var derfor prisgitt det NRK kunne tilby.

I dag så er tilbudene for ungdom betraktelig bedre. MTV er blitt enormt utbredt, og det finnes musikk og chatteprogram på tv som spiller ny musikk hele tiden. Dessverre så er det nesten bare listemusikk som går på repeat. Musikk er bare en bitte liten del av det som artistene trenger for å selge plater og på de kommersielle kanalene så utnyttes det til det fulle. Radio er i en særstilling i forhold til tv. Vi er spart for bilder på radio, og vi må derfor stole på hørselen og musikksmaken vår. Det er ingen garanti for at musikken blir bedre, men det er i hvertfall en ærligere tilnærming til musikk etter min mening.

De siste 10 årene har vi sett en utrolig utvikling i norsk musikk. Det har kommet masse band i alle sjangre, og vi har faktisk begynt å bli stolt av den norskproduserte musikken vår. Det var nesten ingen med vettet i behold som var stolt av norsk musikk for 10 år siden. Jeg tør påstå at en stor del av æren for dette kan tilskrives Petre og den musikalske blandingslinja de har ligget på. Petre har bevisst valgt kvalitet iblanda populær musikk, og det har vært en ypperlig kombinasjon som har fungert for de fleste, til og med kidsa som Håkon M. liker å kalle de yngste lytterne i Petre.

Det siste halvannet året, så har noe forandret seg i Petre. Musikken er av merkbart dårligere kvalitet. På dagtid så går det mere og mere kommersmusikk og mindre og mindre av alternativ musikk. Er det tilfeldig, eller er det mitt paranoide øre som lurer meg?

I tillegg til denne endringen som jeg føler har pågått i det stille, så har Petre gått ut og sagt at nå skal de virkelig endre seg og legge seg på en mere lyttervennlig linje. Skrekk o gru! At noen programmer kommer og andre går forstår alle, men hvorfor skal det som har vært grunnstenen (kvalitet/kommers) i Petre fjernes eller vektlegges annerledes? De uttalelser som kommer fra ledelsen i Petre er mildt sagt sprikende og viser en manglende evne til kommunikasjon innad i toppledelsen og en total mangel på
kommunikasjon utad. I et intervju så sier den ene at det skal bli mere kommers, i det andre øyeblikk så skal de ikke det!? De skal ikke være så smale som det de har vært, men det skal opprettholde det smale tilbudet??? De skal være en reinere musikkanal, men de skal ha standup- program, debattforum og fotballprogram som nye poster??? De skal beholde lyttergruppen 15- 30, men de skal fokusere på de yngste…

Jeg tør påstå at det ligger så mange motsetninger i det som er sagt av ledelsen i Petre at de er dømt til å tape lyttere. Jeg vil bare kort illustrere dette med å si hvem i h…som er over 20 gidder å delta i et debattprogram med en som er 14- 15 år???

Jeg er ikke i tvil om at Petre er under en utvikling som er til det verre for kanalen. Det synes åpenbart som at Petre har bestemt seg for å legge seg på en kommers linje. Siden det er andre kanaler som kjører den linja så ser jeg ikke poenget med at NRK og skal gjøre det. Hvorfor skal mine lisenspenger skal gå til å støtte opp om en underholdningsindustri som er uten interesse for om det er bra eller dårlig musikk som spilles? Som allmenkringkaster kan jeg ikke se at det er i NRKs interesser å legge seg på en linje hvor det bevisst skal satses på artister som er laget av store selskaper. Jeg tror ledelsen i Petre er på ville veier og at de operer uten innsikt i hva de gjør. I et intervju med Håkon M. kommer det frem at Petre heller ikke har markedsundersøkelser som støtter de endringer de har tenkt
å gjøre.

— Vi stoler på egen smak og våre egne ideer, sier han! Ære være han for å ha tiltro på seg selv, jeg og stadig flere andre har det ikke.

Hilsen Torkel Storli

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev