Jens Stoltenberg

Minneord om Stein Ove Berg

"Vi har bare dagen i dag, og ingen kan si oss for sikkert at vi får fler", sang Stein Ove Berg i en av de mange visene han ga ut på 80-tallet. Nå er han gått bort, bare 53 år gammel. Vi er mange som sørger og savner ham", skriver Arbeiderpartiets nestleder Jens Stoltenberg i dette minneordet, og føyer til: "Med hans bortgang har norsk arbeiderbevegelse mistet en av sine varmeste stemmer."

Politikk & debattPopulærmusikk

Av Jens Stoltenberg, nestleder, Arbeiderpartiet

Stein Ove Berg fornyet arbeidersang-skatten. Hans tekster og melodier tok opp tradisjonen fra den tidligere arbeiderdiktningen, men var samtidig forfriskende og nye. De hadde klart budskap og stor bærekraft. Slik var de kjærkomne tilvekster til de klassiske sangene. Nå er de selv for lengst blitt klassikere. Ingen arbeidersangbok er komplett uten sanger som Syng høyt, kamerater og Ta hverandre i handa og hold. De synges på nesten alle møter den dag i dag, og de rører fortsatt ved oss.

Stein Ove Berg la aldri skjul på hvor han hørte hjemme. Hans ståsted i arbeiderbevegelsen preget også hans kunstneriske innsats. Viser som Rollebytte i oppgang A og Manda’ morra blues ble allemannseie. Samtidig hadde de en klar politisk undertone. Han skrev om hverdagsproblemer, likestilling og pendling. Stein Ove Berg satte toner og ord til vanlige arbeidsfolks liv.

Han stilte alltid opp for partiet når vi ba om det, på møter eller i festlig samvær. Selv har jeg mange gode minner fra Stein Ove Bergs innsats med gitaren på arrangementer i arbeiderbevegelsen, helt fra jeg første gang ble kjent med ham på Utøya på 70-tallet. Vi er mange som fikk oppleve ham og husker varmen og ærligheten han utstrålte. Den samme ærligheten gjorde at mange kjente seg igjen i tekstene hans.

Også utenfor arbeiderbevegelsen hadde han mange venner. Flere generasjoner nordmenn har et forhold til visene hans. Han traff oss hjemme. Stein Ove Berg bød på seg selv gjennom sin diktning. Han lot oss ta del i sterke følelser. Han skrev om egne forsakelser. Han skrev om sårheten en far føler når barnet får tenner mens far er på turnè. Han skrev om Lillestrøm, om elva, og om kvinner som kom og gikk. Han skrev med like stor innlevelse om det store i det lille som det lille i det store.

Han la ikke skjul på sine store personlige problemer de siste årene. Vi var derfor mange som gledet oss over at han så ut til å ha vunnet over dem, og at han igjen hadde krefter til å reise rundt med gitaren. Det er ikke mange måneder siden han stilte opp på ett av våre sentrale partimøter. Og vi gledet oss over at han, vel fortjent, fikk LOs kulturpris på kongressen i fjor. Desto større var sjokket da vi nå fikk meldingen om hans bortgang.

Stein Ove Berg vant seg en plass i det norske folks hjerter. Og han kom til å bety ekstra mye for oss i arbeiderbevegelsen og Arbeiderpartiet. «Mang en bauta vil stå uten navn», heter det i en av hans arbeidersanger. Stein Ove Berg reiste sin egen bauta. Med engasjert og varm penn risset han navnet sitt inn blant de fremste av arbeiderbevegelsens kulturbærere.

Vi lyser fred over hans gode minne.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Nå kan du foreslå kandidater til Egil Storbekkens musikkpris 2025, til personer som har gjort en ekstraordinær innsats i norsk folkemusikk. Frist 20. august.

Komponist Halvor Haug har gått bort

Komponist Halvor Haug har gått bort

"Haug er ikke bare en av de ypperste norske komponistene gjennom tidene, han er rett og slett en av de mest seriøse i vår tid," skrev tyske Christoph Schlüren om Halvor Haug i en hyllest da komponisten fylte 70.

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Prosessen med å få kulturen inn i totalberedskapen fikk en dytt framover i fjor. Men nå må vi få en egen beredskapsplan for kunst- og kulturinstitusjoner, mener direktøren for Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Cecilie Daae.

Hvor brenner det, Jørgen Myhr Stokke, Achy Ouafik og Sten Ove Toft?

Hvor brenner det, Jørgen Myhr Stokke, Achy Ouafik og Sten Ove Toft?

Oslo kryr av mange små og mellomstore scener sammenlignet med andre skandinaviske byer. Men evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio