Kråkesølv i båt (Foto: Christian Solvær)

Kråkesølv gir bort sitt siste album

Det kritikerroste Bodø-bandet har selv gjort sitt debutalbum tilgjengelig via The Pirate Bay for å komme piratene i forkjøpet.

Kalender

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen
Indiepop-debutantene Kråkesølv slapp i forrige uke albumet ”Trådnøsting”, og fikk god mottagelse i nasjonal presse. Bodø-bandet, som på klingende dialekt synger om eksistensielle problemstillinger innrammet i lokale landskapsmotiver, har gitt ut ”Trådnøsting” på eget selskap og kontrollerer dermed rettighetene til sin egen musikk.
Nå har bandet gått til det skritt å gjøre musikken tilgjengelig via The Pirate Bay. De oppgir ingen ideologisk begrunnelse for å gjøre dette, men trommeslager Thomas Litangen sier til Stavanger Aftenblad at det ville ha skjedd uansett, og at det er ”like greit at vi gjør det som om noe andre gjør det.”
Kråkesølv-trommeslageren ønsker ikke å gjøre noe stort poeng ut av at Kråkesølv nå gir bort musikken sin gratis, og oppfordrer folk til å kjøpe albumet digitalt eller fysisk.
Kristian Kallevik i Diger, som distribuerer ”Trådnøsting”, sier til Aftenbladet at Kråkesølv hypotetisk sett kan skyte seg selv og Diger i foten med denne handlingen, men tviler på at det blir konsekvensen. Kallevik visste ikke om dette på forhånd.
Den svenske fildelingstjenesten The Pirate Bay (TPB) venter nå på at ankesaken skal opp i svensk lagmannsrett etter at de i tingretten ble dømt for tilgjengeliggjøring av opphavsrettsbeskyttet materiale. TPB er også stridens kjerne i norsk og dansk rettssystem i forhold til at opphavsrettsbransjen ønsker å ansvarliggjøre nettleverandører som ikke stenger sine brukeres tilgang til TPB.
I tingretten ble bakmennene i TPB dømt til ett års fengsel og 30 millioner svenske kroner i erstatning.
I følge informasjonsfilen hos TPB (som til en hver tid peker til kopier på brukernes datamaskiner) var 44 personer (eller maskiner) i ferd med å laste «Trådnøsting» ned da denne artikkelen ble skrevet.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev