Kings Of Convenience

Kings of Convenience avlyser USA-turneen

Bergensduoen Kings Of Convenience spiller i dag på den norske ambassade i London, i forbindelse med at Nobels fredspris er blitt delt ut til FN og Kofi Annan. Samtidig avlyser duoen sin planlagte USA-turné, som skulle ha startet førstkommende mandag. Turneen ville ha omfattet opptredener i et titalls amerikanske byer. Årsakene til avlysningen har det derimot versert ganske forskjellige versjoner av – ikke minst etter at nyhetsbyrået Origo sendte ut en melding om at turneen er stanset «i protest mot amerikanernes bombing av Afghanistan».

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Denne varianten ble blant annet bragt videre i Aftenposten denne uken. Om man derimot går til Kings Of Conveniences egne hjemmesider, heter det at turneen er avlyst på grunn av den ustabile verdenssituasjonen, fordi medlemmene ikke så spesielt frem til å ta amerikanske innenriksfly fra by til by. Kings Of Convenience lover å komme sterkere tilbake når tingene har roet seg – og avslutter meldingen med følgende oppfordring: ”In the mean time; pray for Peace!”

Men er så dette likevel en ”protest mot president Bush og amerikanske myndigheter”, som Aftenposten formulerer det?

I følge Origo har Eirik Glambek Bøe fra Kings of Convenience uttalt følgende i forbindelse med avlysningen: ” Det er en svært vanskelig konflikt. Vi mener bombing ikke er den rette løsningen og tar sterk avstand fra den militære aksjonen.”

Videre skal han lagt til: – Det er store sosiale og økonomiske forskjeller og uroligheter i verden i dag. Vi kan vi ikke regne med det skal herske fred overalt. Vi mener likevel det er feil av USA å bombe dette fattige landet.

I onsdagens utgave av Bergens Tidende utdyper Kings Of Convenience sitt syn på saken, der det viser seg at de to musikerne har en noe forskjellig oppfatning av situasjonen, men likevel velger å følge Glambek Bøes linje.

– Jeg mener bestemt at å gjengjelde vold med vold ikke er en god løsning, sier Glambæk Bøe, mens kollega Erlend Øye innrømmer at det finnes visse meningsforskjeller innad i det kritikerroste bandet.

– Vi gjør oss nok litt forskjellige tanker her. Alt i alt forstår jeg at USA slår tilbake. Men det avgjørende er hva man gjør etterpå. Da bør USA spørre seg om hvorfor store deler av verden nærer et så intenst hat mot landet. Går ikke landets ledere da i seg selv, bør Norge melde seg ut av NATO.

Glambæk Bøe sier videre til Bergens Tidende: – Jeg er pasifist, med et nyansert syn på krig. Jeg ser jo at det ikke nyttet med dialog for å stoppe Hitler, men det er ikke dette det dreier seg om denne gangen. Her er det det selvoppnevnte verdenspolitiet USA som bomber et lutfattig land. Det hadde stått respekt av USA om de hadde latt FN tatt seg av saken.

Som en fortsettelse av denne debatten, har også den ferske bransjeorganisasjonen Norsk Artistforbund spurt sine medlemmer om hvordan man bør forholde seg i saken. Tore Hansen i Norsk Artistforbund understreker at organisasjonen som sådan ikke bør ta stilling i konflikten, men at man gjerne mottar meldinger fra sine medlemmer i sakens anledning.

I dag spiller Kings Of Convenience som nevnt ved den norske ambassaden i London – som et ledd i markeringen av 100-årsjubileet for Nobels fredspris.

Bandet er ellers aktuelle med remiksplaten ”Versus”, der artister som Röyksopp og avdøde Erot gjør sine vrier på duoens akustiske visepop.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.