By;Alarm 2005

By;Alarm – Norges nest nest viktigste musikkpris?

Det lille plateselskapet Metronomicon Audio arrangerer denne helgen sitt eget knøttlille «bransjetreff», med konserter og prisutelinger for blant annet Årets Playback, Beste CD-R og Årets Sell-Out. – Vårt fokus er på artister som faller utenfor kategoriseringer, som vanskelig lar seg plassere i et markedsføringsapparat, og som dermed forblir i undergrunnen. Med By;Alarm vil vi gi disse artistene den oppmerksomheten de fortjener, skriver Metronomicon Audios Marius Ergo til Ballade.

Kalender

Av Marius Ergo, Metronomicon Audio

For tredje år på rad er det duket for By;Alarm, Metronomicon Audios årlige musikkprisutdeling og bransjetreff. Arrangementet vil finne sted lørdag 26. februar på Spasibar (Statens Kunstakademi). På programmet står konserter, prisutdelinger og lotteri. Live på scenen får vi se International & Coffee, Jakobsen, Cyrano, Koppen, og sist men ikke minst et gjenforent Balkansamblet. Det vil bli delt ut priser i sedvanlige kategorier som Årets Artist, Beste CD-R, Årets Sell-Out etc. I tillegg vil det som vanlig bli lotteri der du kan vinne diverse Metronomicon-effekter.

Litt om artistene:

Cyrano er nok kjent for de fleste fans av Metronomicon Audio, og ditto ukjent for alle andre. Han kobler av fra dagjobben som keyboardist i Now We’ve got Members med å lage skrudd, men nynnbar synthpop. For anledningen har han som vanlig flydd inn trommeslageren Siggen fra København.

Koppen er Metronomicon Audios redneck-elektronica alibi. Har gitt ut plata Truck Drivin? Songs, der han blander gammel amerikansk folk med cut-up samples til finfin effekt. Live blir han assistert av Metronomicons boy wonder Sissyfus. Koppen forlater snart Oslo til fordel for et lengre opphold i Tokyo, så dette kan være siste mulighet til å få sett han live på en stund.

International & Coffee er enmannsbandet til Bjarne Larsen, vanligvis bassist med dronerockerne Salvatore. Bjarne gikk ut av jazz-linja rundt 1996, og siden den gang har det bare godt nedover. Han sitter nå igjen med kone, ukulele og ett barn. Han jobbet bak kulissene under årets Alarmpris, og syns ikke det danner grunnlag for beskyldninger om dobbeltspill. International & Coffee vil nok sannsynligvis servere trivelige minimalistiske Mali-influerte låter med torader og fuglekvitter-samples.

Jakobsen heter mannen som skal snurre plater denne aftenen. Etter å ha hørt noen av hans mixtapes fant vi ut at vi for en gangs skyld skulle overlate disk jockey-jobben til en som faktisk vet hva han driver med. Musikalsk prøver Jakobsen å vise hiphop-ens ytterkanter ved å presentere pionérarbeid, genrehybrider og låter som i form eller innhold hviler estetisk eller etisk på hiphop, men som samtidig utfordrer genrens konforme normer. Han er 3/16 svensk, men ellers etnisk Oslo-borger
oppvokst på Holmlia.

Metronomicon Audio og By;Alarm-komiteen er stolte over å kunne presentere et gjenforent Balkansamblet som hovedattraksjon dette året. Balkansamblet er ikke ukjent med prisutdelinger. For ganske nøyaktig 20 år siden vant de spellemannsprisen i kategorien åpen klasse for plata Balkan Samlet. De velger altså å feire tjueårsjubileet på By;Alarm fremfor på årets spellemannsutdeling, som foregår den samme kvelden. Det er vi veldig glade for. Som instrumental assistanse har de for anledningen hyret inn musikanter fra Metronomicons vikarbyrå. Forvent svingende og uimotståelig dansbar oldschool folkemusikk fra balkan-området.

Generelt om By;Alarm:
By;Alarm er et forholdsvis ferskt arrangement blant det mylderet av musikkpriser og bransjetreff som har dukket opp i Norge de siste årene. Siden 2003 har vi forsøkt å gi et annet bilde av musikk-Norge enn det snevre og bransjeorienterte perspektivet de øvrige tilstelningene har kunnet tilby. Vårt fokus er på artister som faller utenfor kategoriseringer, som vanskelig lar seg plassere i et markedsføringsapparat, og som dermed forblir i undergrunnen. Med By;Alarm vil vi gi disse artistene den oppmerksomheten de fortjener.

Hensikten med By;Alarm er ikke å strømlinjeforme musikkbransjen, eller å skolere artistene i hvordan de skal knyte slipset i forretningsmøter, men snarere å oppfordre artister og arrangører til å tørre å tenke selv og gjøre ting annerledes.

Det deles ut priser i kategorier som varierer fra år til år. Eksempelvis har det blitt utdelt priser for Årets CD-R, Årets Sell-out, og Årets Playback. Det deles også ut en hederspris. Vurderingen foretas av en kompetent og meget anonym fagjury. Trofeet er en eksklusiv vekkerklokke av beste kvalitet.

By;Alarm har ingen sponsorer, og er drevet ut ifra nonprofit prinsipper. Dette for å unngå de pinligheter som oppstår når man må forklare hvorfor man omgås med menneskesmuglende multinasjonale selskaper, når man egentlig vet at slik adferd er svært lite kredibelt. Vi i By;Alarm vet at sponsorer ikke er kred, derfor har vi ingen sponsorer. Det er ikke dermed sagt at By;Alarm ikke har samarbeidspartnere, som det så fint kalles. Radio Nova vil passe på å nevne By;Alarm i annen hver setning i sine sendinger i perioden før arrangementet.

By;Alarm avholdes lørdag 26. februar klokken 20:00 på Spasibar (Statens Kunstakademi)

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev