© presse

Bred satsning

Little Steven har engasjement og store ambisjoner på norsk musikks vegne. Hva får han til?

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Det er nå flere år siden Steven Van Zandt, aka Little Steven, for første gang engasjerte seg i den norske rockscenen. I 2004 inviterte han Oslo-bandet Cocktail Slippers til å spille på Little Stevens Underground Garage Festival i New York, og Cocktail Slippers delte da scene med blant andre Iggy & the Stooges, New York Dolls, Bo Diddley, Nancy Sinatra og The Strokes.
Senere har Cocktail Slippers signert management- og platekontrakt med Van Zandts plateselskap Wicked Cool og gitt ut albumene Mastermind (2007, MTG i Norge) ) og St. Valentines Day Massacre (2009) på det amerikanske markedet. Gode kritikker har kommet i blant annet det toneangivende Rolling Stone Magazine. Norske band som Beat Tornados, Los Plantronics, og The Launderettes har også signert avtaler med Wicked Cool, og Launderettes fikk sluppet Fluff’n’Fold, The Best of The Launderettes i USA i 2007.
På investorjakt
Van Zandt har i løpet av de senere årene vært i Norge flere ganger. Som gitarist i Bruce Springsteens E Street Band har han stått på Valle Hovin i Oslo og på Koengen i Bergen. I 2009 besøkte han kulturminister Trond Giske for å gi sin støtte til Radio Tangos konsesjonssøknad. (Radioen sender idag Van Zandts eget program Little Stevens Underground Garage.) Van Zandt satt i debattpanel på by:Larm i 2009 og hadde sin egen Wicked Cool-showcase på samme arrangement.
Van Zandt har også rukket å åpne øvingshotellet på Schous plass i Oslo, og snakker varmt om rock som unik kunstform og de nye businessmodellene som tvinger seg fram i platebransjen, hver gang han får ordet i norsk presse.
Når Van Zandt nå er i Oslo er det for utvikle sitt engasjement til en mer formalisert eksportstrategi. Det kommunale selskapet Oslo Teknopol er kontaktpunkt mellom Van Zandts moderselskap Renegade Nation og potensielle norske investorer. Til disse investorene prøver han nå å selge inn en idé om å lage TV av det håndverket som det å være artist består av. Han ønsker også partnere til å bygge et helt musikksamfunn på Internett, kalt Fuzztopia.com.
Van Zandt er utvilsomt ambisiøs på vegne av norsk musikk, men hva har han fått til?
Rocket USA
Stine Bendiksen, aka Rocket Queen i Cocktail Slippers, sier at hennes band har hatt et stort utbytte av samarbeidet med Van Zandt. Cocktail Slippers har gjort flere konserter i New York og på bransjefestivalen South By Southwest i Austin, Texas. Dette er ting Bendiksen mener de ikke ville klart uten kontrakten i USA.
— Vi har hatt kontakt med Steven jevnlig, og forholdet har utviklet seg ikke bare som arbeidsforhold, men også til et vennskap. Han kom til Bergen og hjalp oss med en plateinnspilling og han skrev to låter til oss. Verdien av dette er stort. Han er en utrolig behagelig fyr å jobbe med og har forståelse for oss som mennesker og den fasen vi er i som band, sier Bendiksen.
Hun mener eksportambisjonene og TV-show-ideen som det jobbes med å konkretisere i Oslo i disse dager er gode.
— Det finnes sinnssykt mye bra band i Norge i alle sjangere. Også klassisk. Så mye flere enn det vi som bor her tenker over. Kvaliteten på de fleste band er utrolig høy. Svenskene har vært flinke på eksport veldig lenge, og det er på tide at noen tar tak i den delen også i Norge.
— Det er litt rart at det må komme en fyr fra USA for å se dette, sier Bendiksen.
Tregt
Los Plantronics er det foreløpig siste norske bandet som er signert på Wicked Cool. I 2008 ble Los Plantronics kontaktet av Wicked Cool som ønsket å lage en introduksjons-CD til amerikanske markedet, samt å slippe Plantronics-backkatalogen på tre plater i USA. Dette har enda ikke skjedd, ifølge Thor Erik Havn i Los Plantronics.
Bandet, som er kjent for sin mariachi death surf-musikk, mener kontakten med Wicked Cool går tregt og at det ikke har skjedd så mye siden selskapet kom på banen i 2008. Los Plantronics har nettopp mixet ferdig en ny plate. Den skal hete Organic Voodoo Soup og skal gis ut på Wicked Cool, som ifølge Havn har rettighetene til å gi ut albumet både i Norge og USA. Releasedato er ikke fastsatt.
— Vår kontakt i selskapet er ikke der lenger, men vi kommer til å sende over plata neste uke, sier Havn.
Til tross for treghet i kommunikasjonen med USA, mener Havn at Van Zandt og Wicked Cool har verdifulle forbindelser og kontakter.
— Folk får med seg det de driver med. Vi har for eksempel vært på radio i Spania, og la merke til at Wicked Cool er flinke til å promotere det de holder på med, sier Havn.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev