Bård Torgersen 2 (foto: Øyvind Holen)

Året som gikk – slik Radiofront ser det

Tradisjonen tro inviterer NRK P2s «Radiofront» til sin oppsummering av litteratur-, film- og musikkåret 2005, med husband, gjester og publikum på utestedet Blå i Oslo. Dørene åpner klokken 19 i morgen kveld, onsdag 14. desember, mens sendingen starter kl 19.30. Blant gjestene finner vi folk som Datarock, Haddy N’jie, Captain Poon fra Gluecifer, Matias Faldbakken, Bård Torgersen (bildet) og Ballade-skribent Øyvind Holen.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

— I 2005 har Radiofront funnet sine lyspunkter i verk som omhandler vold, død og rock, sier hovedpersonene bak kveldens sending og gratisarrangement. De tre som skal lose det hele vel i havn er Siss Vik fra Ordfront, Svein Terje Torvik fra Popfront og Anne Hoff fra Filmfront.

Ballade har denne høsten fokusert bredt på rockeromanen, noe Popfront også velger å gjøre. Til kveldens sending har Svein Terje Torvik invitert musikkjournalist Øyvind Holen til å diskutere og kanskje også dissekere årets musikkrelaterte bøker, gjerne ført i pennen av folk med solid musikalsk bakgrunn.

I den forbindelse dukker også musiker og journalist Bård Torgersen opp for å lese fra sin meget svarte (og anbefalelsesverdige) debutroman ”Alt skal vekk”, der hovedpersonen sakte, men sikkert får grunnen revet bort under føttene. Kunstner, forfatter og stjerneprovokatør Matias Faldbakken, mannen som nærmest egenhendig sørget for at ”Et Norge i krig” i hui og hast ble tatt av sendeskjemaet til NRK P3, ser på fenomener som norsk metal og mord, og leser teksten ”Raku” fra sin nye bok ”Snort Stories”. Også nå oppløste Gluecifers gitarist, Captain Poon, skal i aksjon, der han er invitert til å snakke om å lage musikk til gangsterfilm – og om selv å opptre som en figur i en rockebiografi.

Dette leder oss over til Ordfront, som stiller spørsmål om hvor det ble av de viktige litteraturdebattene, de kontroversielle biografiene og de litterære høydepunktene i 2005. Her fokuseres det blant annet på Lars Ove Seljestads debutroman ”Blind”, samt det friske, nye litteraturtidsskriftet Kraftsentrum, med Gunnhild Øyehaug og Olaug Nilssen i redaktørstolene. Også den finsk-norske (og meget lesverdige) multikunstneren Päivi Laakso er invitert til Blå, der hun visstnok skal ”lese en fortelling om en beagle og en bæsj”. Dessuten blir både Pippi og Nancy Drew forsøkt diagnostisert.

Filmfront setter på sin side fokus på ”Vinterkyss” og dens regissør Sara Johnsen, samt Ulrik Imtiaz Rolfsen, som er mannen bak filmen ”Izzat”. Blant de musikalske gjestene er Haddy N’jie, som denne høsten debuterte med blues/folk-albumet ”White Lies”, og som også er en del av den norsk-afrikanske teatergruppen Queendom. Kveldens husband, både før og etter sending, er det bergenske elektrobandet Datarock, mens Guttorm Andreasen fra P2s «Wasabi» skal snurre plater. Dører og tappekraner er i følge Radiofront ”vidåpne fra 19.00 til langt ut i desembernatta” – og det er til alt overmål gratis entré.

Interesserte kan lese mer her. Øvrige førjuls-arrangementer på Blå, som blant annet inkluderer konsert med The Thing, slippfest for Flu Hartbergs «English Conversation», det nyeste tegneseriebladet fra forlaget Dongery, og en helaften med tre av gruppene i Jazzaway-stallen, kan som vanlig studeres på Blås hjemmesider.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev