Amulet, Torgny Amdam, Foto: www.amulet.no/GERO

Adios Amulet

”Life on the edge of chaos” er en av Amulets signaturlåter. Nå tar de konsekvensene av 14 år på randen, og pakker instrumentene sammen for en siste turné. Med Øyafestivalen som endelig mål starter bandet nå på sin endelige klubbturné. Det skjer med en fersk samleplate i bagasjen. – Alle har senkede skuldre og samtidig en sult etter å levere optimalt på det som blir vår siste turné. Det gir en ekstra piff å vite at nå er det faktisk siste runde, forteller Amdam til Ballade.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Et av landets fremste rockeband pakker sammen etter nesten 15 år i tjenesten. Oslobandet Amulet legger i disse dager siste finpuss på sin siste turné. Det ser vokalist og grunnlegger Torgny Amdam frem til med glede.

Endelig punktum

— Vi har hatt et par vellykkede øvinger i det siste, og stemningen i bandet går på at dette skal bli en kul opplevelse. Alle har senkede skuldre og samtidig en sult etter å levere optimalt på det som blir vår siste turné. Det gir en ekstra piff å vite at nå er det faktisk siste runde, forteller Amdam til Ballade.

Etter et par sommerfestivaler settes det endelige punktum for Amulet under årets Øyafestival i august.

— Vi har alltid hatt et høyt ambisjonsnivå i forhold til låtskriving og musikalsk progresjon, sier Amdam til Ballade.

— Amulet har aldri vært et formelband, og det har både vært vår styrke og svakhet. Det har hele tiden drevet oss videre, samtidig som folk ikke har blitt helt kloke på oss. Vi har aldri vært staute hardcore-gutter som har holdt oss til en bestemt stil. Selv om forankringen vår alltid har vært i punk/hardcore har vi alltid søkt å forandre uttrykket vårt. Å hamre ut samme låt etter låt, hadde ødelagt oss for lenge siden.

— Nå er låtene i historiens vold, og vi får håpe at de vil holde seg bra.

Amdam & co har ingen planer om gjenforening:

— Nei, det blir satt et endelig punktum nå i august. Vi er veldig glade for å ha gitt ut samleplaten ”Blessed & Cursed” som setter bandet og våre 14 år i relieff. Hvis folk vil finne ut av Amulet så er den et naturlig sted å starte – sammen med de kommende konsertene.

Blessed & Cursed

De 19 låtene på Blessed and Cursed avslører et band som stadig har søkt å utvikle seg – hvordan vil du beskrive Amulets utvikling gjennom alle disse årene?

— Amulet var vel faktisk Europas første emoband, smiler Amdam.

— Vi hadde vår bakgrunn i kjapp hardcore, men jeg og gitarist Lars Rasmussen ville lage noe mer melodiøst. Med singelen ”Diamond” fra 1997 ga vi en ny, mer aggressiv giv. Det uttrykket toppet seg med ”Freedom Fighters” (2001), mens vi søkte mer tilbake mot det melodiøse på ”Danger Danger” (2003). Sisteskiva ”All That Is Solid Melts Into Air” (2005) var mer en kombinasjon av det renskåret aggressive og mer melodiske. Med samleskiva ”Blessed & Cursed” oppsummeres dette ganske tydelig. Og man kan høre klare likhetstrekk mellom første og siste spor – som i tid er de to som ligger lengst fra hverandre.

Det har vært en del interne konflikter mellom medlemmene i Amulet, noe kanskje tittelen Blessed & Cursed spiller på?

— Det er vel en tittel som for første gang står i en direkte relasjon til bandnavnet! Jeg tror alle som har vært med i Amulet hatt en opplevelse av å være med på noe som gir mening, men at det samtidig har ført til en del harde rapp på hånda underveis. Denne totale erfaringen tar vi med oss videre.

Amdam har et nytt prosjekt på gang – the Demagogues – sammen med Anders Møller, mens trommis Jonas Thire har slått seg sammen med Arne Skagen i Bloodlights. Også de andre medlemmene har konkrete prosjekter de jobber videre med fremover, forteller Amdam.

14 år i bakspeilet

Dere har eksistert i snart 15 år, en tid med rivende utvikling i norsk musikkbransje. Hvordan har du opplevd denne tiden sett fra din rolle som bandleder?

— Det har vel vært en eksplosjon, der bransjen har blitt langt mer profesjonell. Skillet mellom over- og undergrunn er blitt mer visket ut, særlig påvirket av digitaliseringen av musikk. Det er en utvikling som det skal bli svært spennende å følge fremover.

Amulet har vært med på mye av denne utviklingen, fra øvingslokalet i Skippergata, til Alarmpris i 2002 og kontrakt med multinasjonale Sony.

— Alarmprisen var en veldig hyggelig anerkjennelse, som vi fikk på grunnlag av ”Freedom Fighters”, kanskje den sterkeste skiva vår sett i helhet. Det var en pris som i første rekke åpnet dører innad i Norge, noe som hadde positiv betydning for oss. Det samme kan sies om platekontrakten med Columbia/Sony. ”Danger Danger” er den skiva som har solgt best, og kontrakten med Sony gjorde det nok lettere for oss, men først og fremst i Norge.

Han nevner Berlin som Amulets andre hjemby og den ligger naturlig nok ligger høyt på ønskelisten på bandets siste turné:

— Det er det stedet vi har følt oss mest hjemme i Europa, vi har alltid blitt godt tatt imot der, og byen er et naturlig sted å ha den siste klubbkonserten, avrunder Torgny Amdam – snart eks-vokalist i Amulet.

Turnerute, Amulet

Februar:
15. Meieriet Sogndal
16 Telebygget, Volda (ingen aldersgrense)
16 Rokken Volda
17 Tanken, Sandvika (ingen aldersgrense)
22 Blå Rock, Tromsø

23 Isak, Trondheim (ingen aldersgrense)
Øvrige med Electric Eel Shock fra Japan:

23 Samfundet, Trondheim
24 Felix, Lillehammer

Mars
1 Hulen, Bergen
2 Folken, Stavanger
3 John Dee, Oslo

Amulet spiller også i Haugesund den 15/6 og på Storåsfestivalen, Malakoff i Nordfjoreid, Raumarock og endelig under Øya i Oslo.

«Blessed & Cursed» er ute i disse dager på Bitzcore/Tuba.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev