Tor Andre Knudsen, Tiger (Foto: Marianne Kvaale Jenssen, Uio/Media)

Minnekonsert for Tor André Knudsen

Tor André Knudsen var innehaver av den idealistiske og populære platebutikken Tiger i Oslo, og døde brått av hjerneblødning rett før påske. Nå skal minnet hans feires med en konsert på John Dee onsdag 9. mai. På plakaten står Disiplin, JR Ewing og Tiger Allstars – det sistnevnte et spesielt sammensatt band med medlemmer fra bl.a. Amulet, Silver og JR Ewing. Overskuddet fra konserten vil gå til et nyetablert fond for den uavhengige musikken i Norge.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Som mange av dere vet, mistet vi Tor André like før påske, skriver kretsen rundt Tiger Records i sin pressemelding i forkant av konserten.

— Vår alles gode venn og musikalske fyrtårn døde brått av hjerneblødning bare 36 år gammel. Vi synes det er viktig å gjøre litt stas på gamle Tigerfar, og drar igang en ordentlig storkonsert på John Dee for å feire hans minne.

Tigerfolket lover en heidundrende aften med gode DJer og tre svært så oppegående band: JR Ewing (som for anledningen beskrives som ”knust, rørt og lett sukret hardcore fra Østlandet), Disiplin (”beksvart blodmettal med kvasse kanter – og mykt innhold?”) og Tiger Allstars (”fremtidig legendarisk far-beyond-supert-superband med en vokalistoppstilling Dave Grohl kan forsøke å matche”). De sistnevnte er altså spesielt satt sammen for aftenen, og består av medlemmer fra bl.a. Amulet, Silver og JR Ewing.

— Tor André var en musikkelsker. Han elsket bandene som spiller denne kvelden. Kjærligheten var gjensidig: Derfor stiller de opp gratis. Bandene representerer hundrevis av band som takker Tor André; publikum representerer de tusenfoldige musikkelskerene, sier arrangørene. – Hadde Tor André visst dette, hadde han nok blitt litt flau. Men garantert ganske stolt også.

Det var først og fremst den uavhengige og alternative musikken som Tor André Knudsen sto på barrikadene for.

— Tor Andres betydning for norsk undergrunns-musikk, og ikke minst spredningen av såkalt alternativ musikk i Norge – fra den særeste støy til den mest ekstreme metall – har vært veldig, veldig stor, uttalte Vegard Waske i Bureau Storm i forbindelse med et minneord her i Ballade.

— Gjennom sin mailorder Den Gode Firkant, som Tor André startet på midten av åtti-tallet, og etterhvert platebutikken Tiger Records, gav han hele Oslos musikkmiljø – og musikk-entusiaster fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord – en mulighet til å oppdage ny og spennende musikk, i mange tilfeller årevis før undergrunns-strømmene kom i assortementet i vanlige platebutikker. Band som JR Ewing, Amulet og Silver er bare noen få av de som både har fått sin inspirasjon i Tigers mangfoldige assortement, og som Tor Andre har backet opp siden de var ukjente.

Kretsen rundt Tiger Records bestemte seg nokså raskt for å drive butikken videre – ikke minst for å hedre Tor André Knudsens minne.

Spirit intervjuet i mai den nye daglige lederen, Kristian Kallevik, som bl.a. uttalte følgende:

— Det viktigste er at butikken overlever. Vi har kolossalt mange dedikerte kunder. Men bare Tor André var Tor André, så helt det samme blir det ikke. Tor André har hatt stor påvirkning på folk. Han tok seg veldig god tid med mange i den oppvoksende generasjonen, og i noen tilfeller nesten oppdro han dem.

Konserten på John Dee starter klokken 21. Overskuddet vil som nevnt gå til Tor André Knudsens minnefond for den uavhengige musikken her hjemme.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev