Tor Andre Knudsen, Tiger (Foto: Marianne Kvaale Jenssen, Uio/Media)

Minneord over Tor Andre Knudsen (1967-2004)

Rett før påske døde ildsjelen bak den alternative platebutikken Tiger i Oslo, Tor Andre Knudsen. Ballade bringer her et minneord skrevet av Vegard Waske, som særlig vektlegger den store betydning Knudsen hadde for promoteringen av alternativ musikk i Norge.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Vegard Waske

Rett før påske våknet jeg til det triste budskapet om at Tor Andre Knudsen hadde gått bort, bare 36 år gammel.

Tor Andres betydning for norsk undergrunns-musikk og ikke minst spredningen av såkalt alternativ musikk i Norge – fra den særeste støy til den mest ekstreme metall – har vært veldig, veldig stor.

Gjennom sin mailorder Den Gode Firkant (som han startet på midten av åtti-tallet) og etterhvert platebutikken Tiger records gav han hele Oslos musikkmiljø og musikk-entusiaster fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord en mulighet til å oppdage ny og spennende musikk – i mange tilfeller årevis før undergrunns-strømmene kom i assortementet i vanlige platebutikker.

Turboneger og Queens Of The Stoneage er noen av de få band som var store på Tiger før noen andre kunne si The Strokes.
Norske band som JR Ewing, Amulet og Silver er noen få band som har både fått sin inspirasjon i Tigers mangfoldige assortement og som Tor Andre har backet opp siden de var ukjente band.

Tor Andre var utrolig kunnskaps-rik – spesielt om temaene musikk og fotball – kunnskap han med stor iver ville dele med andre.
Om noen i Norge skulle vunnet Kvitt eller Dobbelt i pønk- og hardcore-historie hadde Tor Andre vært den klart største favoritten. Og det spørs om det fantes en større Lyn og Derby-supporter enn ham.

Jeg ble kjent med Tor Andre rundt 1988 (om jeg ikke husker feil) og kjente ham som en person med en klar karakter og et stoooort engasjement. Tor Andre var en bånn ærlig person – klar i talen når han hadde sterke meninger og usedvanlig raus når han var oppglødd. «Hei, Waske, den siste skiva til bandet ditt er helt forferdelig! Men den EPen fra 94 – den var bra den, ohoi!!! Der burde satset mer i den retningen – der hadde dere noe». Var det noen man kunne tåle å høre sånt fra så var det fra ham – fordi hans hjerte for musikk var så veldig stort og intensjonene konstruktive og gode. Jeg husker jeg møtte ham på AFI på John Dee der han lyste av kjærlighet for dette bandets musikk – og sist men ikke minst på Jetset Njets konsert på Barongsai for noen måneder siden – der det glade smilet hans lyste og kroppen svinget med i takt – til stor glede og inspirasjon for det up-and-coming bandet på scenen.

En god mann, ildsjel, musikk-kulturell hjørnestein, musikkelsker og entusiast har gått bort så alt for tidlig.

Selv om Tor Andre vil bli savnet ser det heldigvis ser det ut til at Tiger skal leve videre – i hans ånd.

Tigers nettsider finner du ved å trykke her.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev