Rita Eriksen (Foto: Mona Nordøy)

Alt kan kopieres

Årets kulturdebatt i regi NOPA og Kunstnernettverket under Arendalsuka torsdag kveld handler om ny åndsverkslov.

Kalender

NOPA og Kunstnernettverket inviterer til kulturdebatt med tittel Alt kan kopieres torsdag k under Arendalsuka. Tema for debatten er den nye åndsverksloven, som har høringsfrist 1. september.
Debatten vil ifølge pressemeldingen blant annet kunne gi svar på hva har sauer og 3D-printere med opphavsrett å gjøre.
Kunstnernettverket vil utforske hvorfor vi har denne loven, hvorfor opphavsretten har vært en slagmark for de sterkeste og bitreste konfliktene på kulturfeltet og diskutere hva som er de beste løsningene fremover. Den tredelte debatten samler kulturfolk og kulturpolitikere med sterke meninger om opphavsretten.
Debatten innledes med et innlegg av førsteamanuensis Irina Eidsvold Tøien ved Institutt for rettsvitenskap på BI. Hun har skrevet en doktorgrad om opphavsrett og utøvende kunstnere, og vil kunne gi svar på blant annet: Hvorfor vi har en åndsverklov, hva som er de viktigste prinsippene i loven og hvorfor er åndsverkloven er viktig.
Hva vil partiene?
Arrangørene vil så at partiene skal svare for hva de har tenkt å gjøre for at kunstnere også i fremtiden kan leve av det de skaper. Hva er det i forslaget til åndsverklov som forbedrer situasjonen for kunstnerne? Hvordan vil partiene sikre at kunstnerne får en rimelig andel av de enorme verdiene som er skapt med den digitale utviklingen? Hvordan skal politikerne sikre at loven håndheves?
I panelet sitter: Bård Folke Fredriksen, statssekretær i kulrutdepartementet (H), Hege Haukeland Liadal, stortingsrepresentant, kulturkomiteen (Ap), Ola Elvestuen, nestleder (V), Ola Lund Renolen, 3. kandidat, sentralstyret i MDG, Ida Otterstad, juridisk rådgiver for BONO, Jan Terje Helmli, styreleder i Norwaco og juridisk rådgiver i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Ingrid Kindem, styreleder i NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere.
Debattleder: Lise Stang Lund, leder av arbeidsutvalget i Kunstnernettverket og styreleder i Norske Kunsthåndverkere.
Etter debatten blir det konsert med Rita Eriksen trio.
For dem som ikke har anledning til å se debatten i Bakgården i kveld klokka 18:30-20:30, streames den her.
Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. Per i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.