Pinquins og skolebarn på Riksonsertene og Ultimas samtidsmusikkfestival for barn, RiksUltima, på Vibrandsøy utenfor Haugesund i 2015 (Foto: Lars Opstad/Rikskonsertene)

Oppretter barnemusikkforum i NOPA

Komponister, tekstforfattere og musikere går sammen om å heve statusen til og kunnskapen om musikk til barn.

Kalender

Under NOPAs årlige seminar for medlemmene, Havna-seminaret, tok musikerne og sangskaperne Christine Sandtorv og Rasmus Rohde initiativ til å samle medlemmer som har det til felles at de lager musikk rettet mot barn.
– Vi ønsker å heve statusen og kunnskapen om musikk til barn. Det finnes så mye bra norsk barnemusikk, og vi ønsker at den skal nå ut til barnehagen, skolen og familier, sier Rasmus Rohde.

Lager møteplasser
Etter dette første møtet har flere medlemmer kommet til og meldt sin interesse for å delta. Forumet skal blant annet brukes til å dele kunstneriske erfaringer, og vil samles noen ganger gjennom året.

– Jeg har troen på at det er viktig å dele erfaringer og utfordringer i musikkbransjen, både kunstneriske og praktiske. Gode og dårlige. Dette gjelder også for norsk barnemusikk! Vi kan inspirere hverandre, føle at man er del av et felleskap, og brenner for det samme. Uansett om man har holdt på musikk for barn halve livet, eller er rykende ferske tror jeg vi kan dra nytte av et slikt fellesskap. Og det har manglet i norsk barnemusikk. Her har vi en unik sjanse til å lage en slik bande, ja, eller nettverk om du vil, forteller Christine Sandtorv.

Barnemusikkforum opprettet i NOPA (Foto: Marthe Vee/NOPA)

Også Sandtorv ønsker at gruppen skal arbeide for synligheten til norsk barnemusikk:
– Etter min mening, er musikk skrevet for barn og barnefamilier noe av det viktigste i livet! Det kan skape et godt grunnlag for fine opplevelser sammen, være en åpner for å snakke om vanskelige ting, ulikheter, morsomme saker og mye, mye mer. Det skulle bare mangle at norsk barnemusikk får den plassen den fortjener!

– Jeg synes vi bør vise at det finnes like variert musikk for barn som det finnes barn, i alle former og farger. Musikk for godt og dårlig humør, og alt av nyanser imellom der. Det er en utfordring å nå ut til alle barn og barnefamilier i hele landet, men nå er det vår tur til å tusje på veggen og gjøre oss synlige sammen!

Styret bevilger penger
Styreleder i NOPA, Ingrid Kindem, er glad for at initiativet har kommet fra medlemmene, og forteller at dette er et satsningsområde fra styret fremover.
– Mange av NOPAs medlemmer skaper musikk og sangtekster som henvender seg til barn. Vi ønsker nå å løfte dette feltet, og styret har budsjettert med kr 300 000,- i 2020 som en start på satsningen. Vi vil se på rammevilkår for de som skaper innhold, hvordan innhold tilgjengeliggjøres og skape arenaer der vi kan debattere viktigheten og viljen til å prioritere musikk for barn. Vi ønsker også å knytte til oss samarbeidspartnere som kan sette fokus på dette sammen med NOPA, sier hun.

Og NOPAs styre er åpne for hvordan disse midlene skal brukes fremover:
– Her trenger vi innspill fra gruppa. Vi gleder oss til å jobbe sammen med dette fremover, sier Kindem.

Les mer om forumet på NOPAs hjemmesider.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev