Stine Sørlie og Jørgen Karlstrøm, nestleder og styreleder i Norsk Komponistforening (Foto: Renate Madsen / NKF)

Klager NRKs musikkprofil inn for Kringkastingsrådet

– Etter en runddans mellom NRK, Kulturdepartementet og Medietilsynet, hvor ingen tar ansvar, men i stedet peker på hverandre, klager vi til Kringkastingsrådet, sier styrelederen i Norsk Komponistforening.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

NRKs musikkprofil har lenge vært kritisert og debattert, av utøvere, opphavere, musikkorganisasjoner, media så vel som publikum.

I en sak her på Ballade.no nylig kommenterte kultur- og likestillingsminister Abid Raja at han ikke ville blande seg i debatten om NRKs musikkoppdrag, men pekte på den kommende gjennomgangen av statlig mediestøtte i 2023.

Oppfyller ikke oppdraget
Norsk Komponistforening (NKF) er en av organisasjonene i musikklivet som har vært aktiv i debatten. Nå har foreningen sendt en formell klage til Kringkastingsrådet der de hevder at NRK ikke oppfyller sitt kulturelle oppdrag som allmennkringkaster i henhold til NRK-plakaten.

– NRK har ansvar for å tilby nyheter, aktualiteter og kulturstoff for alle. Vi ser en motsatt utvikling, NRKs musikkprofil svarer ikke til de krav og forventninger om redaksjonelt innhold, mangfold i kunstneriske uttrykk og bruk av norsk musikk, som NRK er omfattet av, forteller Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening, i en pressemelding.

Både han og nestleder i Komponistforeningen, Stine Sørlie, mener det er helt nødvendig med en politisk diskusjon om NRKs oppdrag og samfunnsansvar for kulturen og musikken.

Manglene på musikkfeltet handler i følge foreningen i hovedsak om at NRK  ikke står for bredde og mangfold i musikken, at norske opphavere ikke får spillerom og at redaksjonelt innhold om musikk er blitt borte.

LES OGSÅ: Hvem blir musikksjef i NRK?

Konkrete tiltak
I mai 2020 var foreningen ved styreleder Jørgen Karlstrøm og daglig leder Ida Habbestad i møte i Kulturdepartementet og snakket om behovet for en oppfølging og presisering av NRK-plakaten. Her foreslo Komponistforeningen to konkrete tiltak i en revisjon av NRK-plakaten:

  • Kravet til norskandel i NRK-plakaten bør gjelde samtlige kanaler som spiller musikk, ikke bare P1, P2 og P3. På denne måten likebehandles all norsk musikk.
  • I definisjonen av norsk musikk bør NRKs musikkbruk måles på to parameter: både utøvende og skapende virksomhet. Da vil man likebehandle flere deler av norsk musikkliv, som i stor grad er avhengige av hverandre.

– Begge disse tiltakene er viktige fordi vi ser at musikkprofilene i NRK P1, NRK P2 og NRK P3 ikke lenger speiler hele bredden av det norske musikklivet, og fordi vi ser at enkelte kanaler har en svært lav andel musikk skrevet av en norsk komponist, selv om de oppfyller kravet i NRK-plakaten som ikke skiller mellom de skapende og utøvende musikerne, kommenterte Komponistforeningen den gangen.

Ikke naturlig å uttale seg
I kultur- og likestillingsminister Abid Rajas kommentar til Ballade i januar i år sier han at «(..) det er Medietilsynet som vurderer om NRK overholder styringssignalene. På den bakgrunn er det ikke naturlig at jeg som kulturminister uttaler meg om NRKs programmer eller om NRK oppfyller sine forpliktelser».

– Dersom NRKs oppdrag ikke vurderes av Kulturdepartementet før i 2023, blir Kringkastingsrådets behandling desto viktigere, kommenterer Komponistforeningen.
– Spørsmålet kan ikke bli hengende i luften i flere år. Lytterne har krav på et bedre tilbud enn det NRK leverer i dag.

Klagen kan leses i sin helhet her.

Red. anm.: Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. Norsk Komponistforening er blant medlemmene i Foreningen Ballade.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev