Truls Mørk, 2003 (Foto: Rikskonsertene.no)

Truls Mørk på Bach-turné for Rikskonsertene

Truls Mørk er en av verdens mest etterspurte klassiske solister. Nå er han aktuell med en omfattende Norgesturné i regi av Rikskonsertene med turnéstart i Skjeberg kirke i Sarpsborg 6. april. På denne soloturneen spiller Truls Mørk den virkelige prøvesteinen for alle cellister; et program med tre av de vakre og dyptloddende cellosuitene til J.S.Bach. – Når Mørk nå velger å dra på omfattende Rikskonsertturné, viser det at han har en unik lojalitet til det norske publikum, sier en stolt direktør i Rikskonsertene, Einar Solbu, i forbindelse med begivenheten.

Kalender

— Truls Mørk er en av vår tids mest uttrykksterke cellister. Han tilhører en sjelden elite som kan velge og vrake blant verdens mest prestisjetunge spillesteder. Når han velger å dra på omfattende Rikskonsertturné, viser det at han har en unik lojalitet til det norske publikum, og at prestisjen for ham ikke ligger i rammen, men i musikken selv, sier direktør i Rikskonsertene, Einar Solbu.

Truls Mørk har i mange år vært regnet blant den absolutte toppelite i verden, som solist med de beste symfoniorkestrene, eller som en dedikert kammermusiker.

Mørk begynte sin musikalske skole hos sin far, John Mørk, før han fortsatte hos Frans Helmerson, Heinrich Schiff og Natalia Schakowskaya. Mørk har vunnet mange priser igjennom en lang karriere, blant annet føstepriser i både Moscow Tchaikovsky Competition (1982) og Cassado Cello Competition in Florence (1983). Mørk har også mottatt Unescoprisen ved European Radio-Union- konkurransen i Bratislava (1983) og Naumbergkonkurransen in New York (1986). I fjor ble Mørk, som første nordmann, også tildelt den svært så ettertraktede Grammy-prisen. Utmerkelsen var for platen «Britten Cello Suites 1-3», som i Norge ble sluppet 23. oktober 2000.

På denne turneen får pubilum oppleve hans tolkning av tre av Johann Sebastian Bachs udødelige seks solo cellosuiter. Cellosuitene regner gjerne som selve prøvesteinen for enhver cellist, og denne turneen sees i sammenheng med en forestående plateinnspilling på Virigin Classics av de samme suitene. På turneen vil han spille suiter nr. 3, 2 og nr. 6.

Konsertprogrammet til Truls Mørk kan ta pusten fra hvem som helst, med over 250 reisedager i året. Mellom Paris og La Scala i Milano legger han inn en Norgesturné med Rikskonsertene. Turneen starter søndag 6. april i Skjeberg kirke utenfor Sarpsborg, og han legger turen innom de fleste byer i Sør-Norge. I fjor vant han som første nordmann noensinne Grammy Award til årets Spellemannspris var han nominert i klassen for klassisk musikk (Griegs cellosonate) EMI og for samtidsmusikk (Dutelleux) EMI.

Denne turnéen skulle egentlig ha startet i februar, men fordi Mørk hadde et uheldig møte med glattisen i vinter – med påfølgende benbrudd – gjennomføres den først nå. Turnéen kommer til å foregå i to etapper, i henholdsvis april og mai.

Turnélisten ser slik ut:

* 6. april Sarpsborg, Skjeberg kirke kl. 19.30
* 8. april Hamar Domkirke kl. 19.00
* 9. april Lillehammer, Kulturhuset Banken kl. 20.00
* 10.april Modum Bad, Olavskirken kl. 19.30
* 10.mai Sandnes kulturhus kl. 19.30
* 11.mai Kristiansand, Oddernes kirke kl. 19.00
* 12.mai Arendal, Trefoldighetskirken kl. 19.30
* 13.mai Larvik Museum kl.19.30
* 14.mai Asker, Østenstad kirke kl. 19.30
* 15.mai Nøtterøy kulturhus kl. 19.30

For mer informasjon om Truls Mørk og Rikskonsertenes øvrige klassisktilbud denne våren, kan du klikke deg inn på denne lenken, og ellers manøvrere deg videre ved hjelp av lenkene nedenfor.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev