Jazzkammer spiser, 2003

Tilfeldige systemer og akustisk radbrekking

Bestillingsverk, banebrytende samarbeidsprosjekter, workshop i åpen kildekode og konserter i grenselandet mellom samtidsmusikk og elektronika. Dette og mer til kan den nystartede festivalen «Random System», som går av stabelen mellom 15.-18.april i Oslo by på. Blant navnene på plakaten finner vi Jazzkammmer , Alog ( i samarbeid med gitarhelten Davis Grubbs) og amigo-hardcore bandet Next life. – Denne festivalen ønsker å sette fokus på den elektroniske musikken som ikke lar seg klassifisere som enten samtidsmusikk eller danse-elektronika. Artistene vi presenterer representerer den generasjonen som har jobbet frem sine individuelle uttrykk på egen hånd, dette er ingen snever genre, forteller programmansvarlig Andreas Meland til Ballade.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Av Kyrre Tromm Lindvig

— Planen er å gjøre dette til en årlig foreteelse – hvis det går bra, forteller Meland, som ellers er kjent fra miljøet rundt Safe as Milk festivalen i Haugesund.

Initiativtager til festivalen er Alexander Rishaug, som fikk idéen for nesten to år siden. Tanken var å lage en festival som ikke skulle være en nisjefestival, men som skal vise bredden innenfor en genre.

— Denne festivalen ønsker å sette fokus på den elektroniske musikken som ikke lar seg klassifisere som enten samtidsmusikk eller danse-elektronika. Artistene vi presenterer representerer den generasjonen som har jobbet frem sine individuelle uttrykk på egen hånd, dette er ingen snever genre, forteller Meland.

Han er opptatt av at festivalen skal kunne presentere ting som ikke har blitt vist før, slik som nye samarbeidsprosjekter.

— Det er blant annet derfor vi kan skilte med et eksklusivt bestillingsverk med Jazzkammer – som skal fremføre et verk med videokunstneren HC Gilje, et samarbeid mellom Alog og David Grubbs – de har aldri spilt med hverandre før og vi har også en workshop med Kim Cascone. Sistnevnte er kjent blant annet for sitt samarbeid med David Lynch på Twin Peaks og Wild at Heart. Han skal blant annet fokusere på de mulighetene bruk av åpen kildekode gir, forteller Meland. Han forteller videre at Cascone også ble valgt fordi han er en samlingsfigur mellom den akademisk-teoretiske og den selvlærte tilnærmingsmåten til elektronisk musikk.

– På workshopen samarbeider vi med NOTAM (Norsk Nettverk for Teknologi, Akustikk og Musikk), som både stiller med lokaler og arrangerer. Dette er en del av vår idé om at vi ville at denne festivalen ikke bare skal være en serie med konserter. Cascone er høyt respektert i de fleste leier, så vi håper han vil fungere litt som brekkstang mellom det akademiske og det selvlærte miljøet, forteller han.

Han er videre opptatt av at Random System skal vise frem både norske og utenlandske lydkunstnere for Oslopublikummet og at festivalen bidrar til å ytterligere befeste kontaktene mellom Norge og utlandet.

— Vi vil gi beskjed til Oslo om at Oslo er en del av verden, for å si det litt svulstig. Måten å gjøre det på er å sette sammen et program som har en blanding av norske og utenlandske artister. Og særlig samarbeidsprosjektet mellom norske Alog og David Gibbs er en måte å markere dette på. De begynner å øve sammen for første gang noensinne i morgen den 14.april, mens konserten er 16.april. Det kommer helt klart til å bli et av høydepunktene, selv om det selvfølgelig er meget vanskelig å måtte velge en fremfor de andre, sier Meland.

I disse dager får alternativselskapet Smalltown Supersound store artikler i Aftenposten Aften, mens støykunstner Lasse Marhaug får blendende anmeldelser i rikspressen. Den smale elektroniske musikken er i ferd med å bli stueren. Men det har ikke alltid vært slik?

— Nei, det er helt klart at interessen for elektronisk musikk er stigende, blant annet merker vi at pressen tar oss på alvor på en helt annen måte enn før. Det er helt klart en positiv utvikling her, forteller han.

Akkurat som du uttalte viser et kjapt blikk på programmet at bredden på artistene er upåklagelig. Men hva er den røde tråden gjennom dette her, Meland?

— Vi har ingen rød tråd! Heller mange overlappinger. Vi skal ikke vise nisjen, men bredden i nisjen, avslutter han på Zen-manér.

Programmet for hele festivalen kan du lese på deres hjemmeside ved å klikke her eller ved å følge lenkene nedenfor.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev