Heidi Tronsmo, Rasmus Jørgensen 2007 (Foto: Snorre Nordhagen)

Rykende fersk samtidsopera på AVGARDE

Lørdag 10. mars er det tid for en ny AVGARDE-opplevelse på USF Verftet i Bergen. Denne gangen byr Bergens konsertserie for samtidsmusikk blant annet på rykende fersk kammeropera og filosofering fra kunsthistorieprofessor Gunnar Danbolt om Grieg og samtiden. Marskonserten blir også en forsmak på samtidsmusikkfestivalen BOREALIS, som finner sted i Bergen fra 11. til 18. mars.

Kalender

Det blir en teatral kveld på USF Verftet førstkommende lørdag klokken 19, der komponisten Glenn Erik Haugland fra Os/New York har urpremiere på verket «Som En Sang» – en videreføring av «En Som Sang» som ble gjort på Borealisfestivalen og Opera på Blå i 2004.

Sammen med barne-musikkteateret ”PoY!” ble disse to verkene nylig utgitt på cd, og høstet gode kritikker blant annet fra Erling Sandmo i NRK P2-programmet ”På sporet. Også Bergens Tidende kom med rosende omtale, og beskrev blant annet verket som «lekent og spenstig… Opera som kunstform angår oss mer enn vi skulle tro ”.

Jeg’et og speilet

Selv beskriver Haugland verket som en ”stueopera”; og en dialog mellom jeg-personen og ”speilet”, som lever sitt eget liv, hvor den elektroniske musikken blir en refleks av jeg-personens indre liv. I tillegg til seg selv på elektronikk har Haugland med seg sanger/tekstforfatter Heidi Tronsmo og performanceartist Rasmus Jørgensen på urfremførelsen.

«Som En Sang» fremføres også på Fartein Valen-dagene i Haugesund 20. april, hvor Glenn Erik Haugland også mottar Fartein Valen-stipendet for 2007.

Glenn Erik Haugland (født 1961) er forøvrig en spennende komponist. Performance, konsertforestillinger og moderne musikkteater for barn har vært viktige elementer i hans musikkverden. Han driver operakompaniet Opera Omnia sammen med sangeren Heidi Tronsmo, og har blant annet vært nominert til Nordisk Råds musikkpris (2004) for kammeroperaen «Hulda og Garborg».

Musikalske dagbøker

Lørdagens AVGARDE-konsert byr også på Tagesbücher, av Morten Eide Pedersen. Han leder komposisjonsutdanningen ved Griegakademiet og har med konseptet Tagesbücher utviklet små satser for ulike instrumenter. Denne gangen får vi høre den dyktige fløytisten Kjersti Sellevåg fremføre en av disse, sammen med elektronikk.

3 slagverkere og elektronikk fremfører A New Temptation for St. Anthony av Craig Farr, som er komposisjonsstudent ved Griegakademiet. Farr er slagverker og tilsatt i Forsvarets musikkorps Vestlandet. Han blander slagverk med stemme og naturlyder til man ikke lenger vet hvilke lydkilder lydene kommer fra.

Danbolt om Grieg og samtiden

Grieg og hans samtid – eller samtidens komponister og Grieg? Gunnar Danbolt trenger vel knapt noen nærmere presentasjon, men kan skildres som en stor kulturformidler i tillegg til å være professor i kunsthistorie.

Han vil snakke om Grieg og samtiden. Konserten avsluttes med to verk av Ricardo Odriozola, som til daglig underviser ved Griegakademiet. Sammen med Olga Wojciechowska, fiolin, og Sebastian Dörfler, cello, fremfører fiolinisten Odriozola to humoristiske stykker der han utforsker en rekke ulike sinnsstemninger som sinne, lettelse, glede og sorg.

Det blir altså mye spennende, vakker, ny og utfordrende lyd for ørene kommende lørdag, under AVGARDEs konsert på USF verftet i Bergen.

AVGARDE er initiert av musikere og komponister på Vestlandet og arrangeres våren 2007 i et samarbeid med Grieg 07, Universitetet i Bergen, Griegakademiet, Borealis, Ny Musikk og USF Verftet. Alle konsertene foregår på USF Verftet. Gjenstående konserter våren 2007 er 10. mars , 14. april og 12. mai.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev