Frode Haltli

Nytt verk til Haltli og Oslo Sinfonietta

Den britiske komponisten Sam Hayden er nå i Oslo for å arbeide med et nytt verk han skal skrive til den norske akkordeonisten Frode Haltli og samtidsensemblet Oslo Sinfonietta med dirigent Christian Eggen. Hayden og Haltli arbeider denne uken sammen på NOTAM, Norsk senter for teknologi, akustikk og musikk, på Grünerløkka i Oslo. Her utforsker de spilleteknikker på akkordeon og utvikler den digitale lydbehandlingen sammen med NOTAMs teknikere.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Verket skal inneholde live elektronikk, dvs. at lydene fra instrumentene skal bearbeides digitalt samtidig som stykket spilles.

— Musikken min springer ut av tradisjoner som post-minimalisme og new complexity, sier Sam Hayden selv. ­ Men jeg kom til et punkt der jeg ikke kunne se noen grunn til å holde de modernistiske innflytelsene adskilt fra andre musikalske innflytelser. Jeg liker ikke begrepet crossover, for jeg har en innstilling til musikk som form uansett hvilken type musikalsk materiale jeg arbeider med. Jeg tror på det kritiske potensialet i musikk forstått som en levende kulturell praksis, og jeg tar avstand fra den pessimistiske, postmoderne kynismen som fantes på 1980-tallet. Jeg vil tale for nødvendigheten av en kunst som eksisterer mellom kategorier, en kunst som motsetter seg å betraktes som en vare og som holder fast på muligheten for forandring.

Sam Hayden er født i Portsmouth i 1968, og studerte komposisjon med blant andre Jonathan Harvey og Michael Finnissy ved Sussex University; David Rakowski ved Columbia University, New York og Louis Andriessen i Haag. Han fullførte en DPhil.-grad ved Sussex University med Brian Ferneyhough som sensor. Han har også fulgt undervisning med komponister som Richard Barrett, Sir Harrison Birtwistle, Vinko Globokar og Magnus Lindberg.

Hayden har vunnet flere priser, blant annet komposisjonsprisen ved det 4. Gaudeamus International Young Composers¹ Meeting i 1998. I 2001 fikk han The Fulbright Chester Schirmer Fellowship in Music Composition 2001og arbeidet med Brian Ferneyhough og på CCRMA, Stanford University. I 2002 vant han The Christoph Delz Foundation Second Competition med orkesterverket Sunk Losses (2002)

Ensembler og utøvere som Ensemble Cattrall, Gary Cooper, De Ereprijs, London Sinfonietta/Braunarts og Steamboat Switzerland har bestilt musikk av Sam Hayden. Musikken hans er spilt av Ensemble Intercontemporain, The London Sinfonietta, Ensemble Ernst, Rolf Hind, Klangforum Wien, Clemens Merkel, Philip Mead, New Noise, NYYD Ensemble and Ensemble SurPlus. Kommende bestilinger er for Trio Transport, Ictus, Oslo Sinfonietta og London Sinfonietta.

Frode Haltli har studert akkordeon ved Norges musikkhøgskole og Det Kgl. danske musikkonservatorium. Han avsluttet soliststudiet ved Det Kgl. danske musikkonservatorium i 2000, og er nå bosatt i Oslo. Haltli ble under Festspillene i Bergen 2000 kåret til Rikskonsertenes «Årets unge solist 2001». Hans kritikerroste debut-CD «Looking on Darkness» (ECM) mottok Spellemannprisen 2002 i klassen for samtidsmusikk. Haltli har ellers spilt på festivaler og konserter i Europa, Amerika og Asia, og vært solist med en rekke orkestre over hele verden. Han spiller til vanlig også i trioen POING med Rolf-Erik Nystrøm på saxofon og Håkon Thelin på kontrabass, samt i Trygve Seim Ensemble og med Unni Løvlid og Vegar Vårdal i gruppa RUSK.

Oslo Sinfonietta ble etablert i 1986 av komponisten Asbjørn Schaathun, og er det eldste eksisterende samtidsmusikkensemble i Norge. Christian Eggen er ensemblets kunstneriske leder og faste dirigent, og Øyvind Torvund er huskomponist i 2003.

Oslo Sinfonietta er organisert som en musikerpool med noen av Norges fremste musikere som til daglig spiller i Oslo Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas orkester, Kammerorkesteret, Kringkastingsorkesteret og som frilansere. Denne organisasjonsformen gir ensemblet den fleksibilitet og kvalitet som det moderne ensemblerepertoaret krever. Oslo Sinfonietta er en av 18 medlemsorganisasjoner og bidragsytere i samtidsmusikkfestivalen ULTIMA.

Oslo Sinfonietta spiller jevnlig ved norske og internasjonale festivaler og har spilt inn flere CDer. I 2004 spiller ensemblet konserter blant annet på Kulturhuset Soria Moria (Øyvind Torvund: BANDROM: konsertinstallasjon, februar), den nye Kunsthøgskolen (Ragnhild Berstad: nytt scenisk verk, mars) Parkteatret (kammerkonsert, juni), samt på Oslo Kammermusikkfestival og Ultimafestivalen til høsten. Det planlegges også en konsert på Huddersfield Contemporary Music Festival i Storbritannia.

Bestillingsverket fra Sam Hayden er støttet av Norsk kulturråd og British Council Oslo, og er et samarbeid mellom Oslo Sinfonietta og NOTAM. Oslo Sinfonietta er ellers støttet av Norsk kulturråd og Oslo kommune.

Stillinger

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev