aase nordmo løvberg

Ny CD i anledning Aase Nordmo Løvbergs 80-årsdag

Sangeren Aase Nordmo Løvberg fylte 80 år 10. juni. I den anledning har plateselskapet Simax, i samarbeid med NRKs arkiv og EMI, funnet frem og restaurert opptak med Løvberg fra 1949 og fram til 1977 og samlet materialet på en portrettCD. Den inneholder materiale som aldri har vært tilgjengelig på CD tidligere. CDen med Aase Nordmo Løvberg innleder også Simax Classics nye serie Northern Lights med store norske sangere i det 20. århundre.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Denne debutanten har allerede de kort på hånden som kan skape det ualminnelige, skrev Finn Ludt da han anmeldte Aase Nordmo Løvbergs debutkonsert i Oslo 1948. Han fikk rett på mange måter. Allerede debutkonserten fikk slik oppmerksomhet at den måtte gjentas- to ganger. Aase fra Nordmo i Målselv la både publikum og kritikere for sine føtter. Hun ble raskt hentet til operaen i Stockholm,og som fast medlem av solistensemblet fra 1954 til 1969,sammen med blant andre Jussi Bjørling, Birgit Nilsson, Nicolai Gedda og Set Svanholm,var hun med på det som er blitt kalt gullalderen ved Stockholmsoperaen. Kritikerne var fra seg av begeistring,for eksempel etter Tosca i 1956: –Aase Nordmos Leonora var närmast i mästerklass och bra lik Tebaldi.[…]Hennes Leonora är perfekt i koloraturen och den rika stämmen klinger med grann och skön mognad i alla lägen

och passager.Hun är på väg mot världsberömmelsen. Synd för vår Opera!

Året etter debuterte ganske riktig Nordmo Løvberg på Staatsoper i Wien,engasjert av Herbert von Karajan. En plateinnspilling med Griegs Haugtussa hadde gjort den store maestro oppmerksom på Aase. Samme år kom debuten i USA med Eugene Ormandy og Philadelphia Orchestra,og fra 1959 ble hun engasjert i fire sesonger ved Metropolitan i New York i rollene Leonore (Beethoven), Elsa, Sieglinde og Eva (Wagner).Også i Bayreuth ble man oppmerksom på henne, og under Wagner-festspillene i 1960 gjorde hun stor suksess. Til operapublikumet hjemme i Norge kom hun på gjestespill gjennom 50-og 60 tallet,blant annet engasjert av Den Norske Operas første sjef Kirsten Flagstad i 1960.

Siste gang Aase Nordmo Løvberg var på scenen i DNO var i 1978. Da var hun selv operasjef og gjorde et innhopp i rollen som Amelia i Maskeballet .

Det var også viktig for Aase Nordmo Løvberg å bringe musikken til det publikum som ikke var i umiddelbar nærhet av konsert- og operahus. Mellom store oppsetninger og konserter i utlandet brukte hun derfor enhver anledning til å dra konsertturné hjemme i Norge i kirker og forsamlingshus. Også gjennom radio har hun nådd ut til folk. Blant annet er Aase Nordmo Løvberg et av de hyppigste ønskene i Ønskekonsertens historie.

Frem mot det nye operahuset i 2008 vil Simax Classics, NRK og Den Norske Opera presentere flere historiske opptak og innspillinger med norske sangere. Den neste i rekken er med Marit Isene.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev