radio

Lytterforeningen: Glad for Wasabi-kutt

Leder av lytterforeningen for klassisk musikk, Tore Brantenberg, er glad for at Wasabi forsvinner fra eteren, til fordel for mer klassisk musikk og jazz: – Det er fint at de fjerner det programmet, med den ”kjekke” discjockey-stilen og den musikken. Et sånt program hører ikke hjemme i P2, og i alle fall ikke i den sendetiden, mener Brantenberg. Nå vil lytterforeningen ha mer klassisk musikk i P1 og i NRK sine barnesendinger.

Kalender

Av Knut Steen

Medlemmer av Lytterrforeningen for klassisk musikk har i tidligere debatter beskrevet P2-programmet Wasabi som ”en forflating av kulturtilbudet på P2” og ”en fortrenging av kunstmusikken”.

Fra 1. september tas programmet ut av P2s sendeflate.

I stedet vil kanalen sende et program som skal fokusere på klassisk musikk og jazz.

–Fint at de fjerner Wasabi
Lytterforeningens leder, Tore Brantenberg, er henrykt:

— Det er strålende. Et glimrende tiltak helt i tråd med det Lytterforeningen ønsker, sier Brantenberg på telefon fra Italia. Han har ikke mye til overs for Wasabi:

— Det er fint at de fjerner det programmet, med den ”kjekke” discjockey-stilen og den musikken. Et sånt program hører ikke hjemme i P2, og i alle fall ikke i den sendetiden! Ungdommen er jo uansett ikke hjemme på den tiden, men det er pensjonistene. Da bør de få høre på sin musikk! Jeg har ikke diskutert dette med resten av foreningen, så jeg får snakke for meg selv når jeg også forventer et program som gir relevant informasjon om den klassiske musikken som spilles, for dette bør også være et opplysningsprogram.

Velkjent argumentasjon
I 2003 hadde P2 ut uttalt mål om å forynge lyttertallene i kanalen, med Wasabi som ett av midlene. I dag sier musikksjef Jorunn Hope at ”de sentrale områdene til kanalen, folkemusikk, klassisk musikk og jazz, kommer dårligere ut enn den musikken som sorterer innenfor de lettere sjangrene.” Hun ønsker også å endre på at den klassiske musikken spilles lite på dagtid, og mye på kveldstid. Høres denne argumentasjonen kjent ut for lytterforeningen?

— Ja, jeg synes det klinger veldig kjent, humrer Brantenberg.

Hvordan ble de samme argumentene mottatt av NRK da de kom fra dere?

— Jeg husker ikke nøyaktig hva som ble sagt, men jeg vet at NRK har sonderinger i en såkalt referansegruppe på 200 personer som forteller dem hva lytterne vil ha. Jeg er ikke så sikker på om denne gruppen er representativ, men man kan uansett ikke lage kulturprogrammer på gallup! Man må ha en plan og en mening. Og så må man tenke i et langtidsaspekt, ikke bare på kort sikt.

— Mer klassisk i P1!
Hvordan tolker du de signalene NRK P2 nå sender ut?

— Jeg tar til etterretning at NRK lytter til seriøs kritikk og gode forslag. Lytterforeningen ble i sin tid etablert for å redde Alltid Klassisk og Kringkastingsorkesteret. Vi er veldig fornøyde med at begge deler har lykkes. Vi ser oss selv som en venneforening til NRK, men vi forbeholder oss allikevel retten til å rose for de gode tiltakene og kritisere NRK når vi mener det er nødvendig.

Nå vil lytterforeningen ha den klassiske musikken inn i barnesendingene. De ønsker også mer klassisk i landets største kanal, P1. Det har vi ikke fått gehør for enda, men vi kommer til å fortsette arbeidet, sier Brantenberg.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev