Eirik Lie

Lyd ut av vann

Skulpturprosjekt Akerselva er nå endelig oppe og går. Denne lydinstallasjonen er et samarbeidsprosjekt mellom Gunnar H. Gundersen og komponist Eirik Lie.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Skulptøren Gunnar Hølmebakk Gundersen fikk i 1998 et utsmykningsoppdrag av Oslo Vann- og Avløpsverk. Han valgte å lage en lydinstallasjon, hvor vannets bevegelser skulle generere lyder. Et tilfeldig møte under Ultimafestivalen i 1998 gjorde at musikeren, komoponisten og teaterarbeideren Erik Lie ble med på prosjektet. Den sistnevnte har vært ansvarlig for både selve lydene og den tekniske prosjekteringen og programmeringen av lyddelen.

Installasjonen er plassert ved/i Akerselva, på østbredden like nedenfor Hausmannsbrua, vis-a-vis Villmarkshuset. Hvis man står på bredden mellom de to stålsøylene, kan man trykke på den øverste av de to grønne knappene, og lyden vil gå i tre minutter. Etterpå kan brukeren trykke på den nederste knappen, og det vil komme en grafisk utskrift som viser hvordan bevegelsene i vannet har vært i disse tre minuttene. Det er nye lydkonstellasjoner hver gang man setter i gang systemet, og vannets bevegelser er som kjent uransakelige, så det blir et unikt stykke musikk man får høre hver gang.

— Signalene fra skulpturen blir tolket av en MAC-computer, som så igjen er koblet til en en sampler. I alt blir det mange hundre kombinasjoner av lyd, etter parametre som skulpturens posisjon, hastighet eller ytterpunkter av bevegelse. Installasjonen vil stå permanent, og er i funksjon 24 timer i døgnet.

Installasjonen har for øvrig allerede rukket å erte på seg Villmarkshusets leder, Rikard Kaarbø, som i følge et kommunike fra Lie «tordner» til Aftenposten Aften at han «respekterer» at dette er kunst, selv om han ikke kan forstå det selv. Videre «er han ikke glad for å høre Arne Nordheim-aktig musikk hele dagen», spesielt ikke når installasjonen står i veien for kanokonkurransene han har tenkt å gjennomføre akkurat der.

Selv håper Lie at den vann- og publikumsgenererte musikken med tiden kan komme ut på plate i en eller annen form.

— Jeg planlegger å bruke musiken fra dette skulpturprosjektet videre, og ser gjerne at det blir en plateuggivelse av det. Jeg ga i 1996 ut platen «12 Bilder», som inneholdt egenskrevet musikk for teater, performance, installasjoner og video. Jeg måtte gi den ut på mitt eget selskap Visuell Musikk, men opplevde i etterkant mye positiv respons fra både kritikere og radiopratere.

Både Eirik Lie og vi i Ballade anbefaler for øvrig mer enn gjerne at folk i Osloområdet stikker innom og selv prøver skulpturen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.