Fiolin

Klassisk misforståelse, Brantenberg!

– Tore Brantenberg har åpenbart ikke full oversikt over det klassiske musikktilbudet fra NRK, skriver P1-sjef Tommy Hansen i dette svarinnlegget til Lytterforeningen for Klassisk Musikk. – Brantenberg skriver at nesten halvparten av nordmenn er interessere i klassisk musikk. Jeg er sikker på at det er undersøkelser som sier at langt flere liker sport. Skulle vi da svare med å sende sport i alle NRKs kanaler?, spør Hansen. Han er slett ikke sikker på at den klassiske musikken bør legges inn i P1.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tommy Hansen, kanalsjef NRK P1

Noe for alle. Alltid. Det er NRKs visjon og den overordnede tanken som vi lener oss mot i all programsetting. Det er leit at Tore Brantenberg ikke kjenner seg igjen i dette. Jeg skal gi ham rett i at NRK P1 ikke spiller klassisk musikk i den konvensjonelle definisjonen. Det er i NRK radio oppgaven til P2. Og den besvares til laud.

I følge en undersøkelse som Brantenberg viser til i sitt innlegg liker nesten halvparten av nordmenn interessert i klassisk musikk. Jeg gratulerer med det. Jeg er sikker på at det finnes undersøkelser som sier at langt flere liker sport. Skulle vi da svare med å sende sport i alle NRKs kanaler? Dette bare for eksemplets skyld.

NRK programsetter sine radiokanaler ut fra en lang rekke hensyn. Ett av de viktigste er å behandle de ulike stoffområdene med respekt, kunnskap og skikkelighet. Det er blant grunnene til at den klassiske musikken er lagt i P2. Og P2-lytterne elsker sin kanal. NRK P1 har andre oppdrag å løse innen feltet musikk. Først og fremst skal vi være den store kanalen som tar vare på norsk musikk. Vi er den riksdekkende kanalen som har det største utbudet av sjangere – og av norsk musikk. Ikke bare innen pop og rock, men jazz, blues, salmer, country, danseband og den norsk sangskatten. Ikke alt like «kommersielt interessant», men godt stoff og en del av det ansvaret vi er gitt gjennom allmennkringkasteroppdraget.

Brantenberg har åpenbart ikke full oversikt over det klassiske musikktilbudet fra NRK. Først og fremst i P2 som har dekning over hele landet. En måte å møte interessen for klassisk musikk har vært spørreleken «Nøtteknekkeren». Alltid Klassisk er tilgjengelig i de fleste større byer gjennom FM og tilgjengelig over hele landet gjennom nettradio. I 2005 bygger vi også ut den digitale distribusjonen av Alltid Klassisk i et stadig mer omfattende DAB-nett. La meg også minne Brantenberg om tilbudet knyttet til klassisk musikk på nrk.no.

Jeg er faktisk ikke så sikker på om interessen for klassisk musikk hadde blitt så mye større, eller at vi hadde gjort den klassiske musikken noen god tjeneste, ved å legge den inn i NRK P1. En ting er folks interesser i meningsmålinger, noe annet folks preferanser for musikk i bruksradioen P1. Jeg er imidlertid ganske sikker på at den i sin form ligger riktig plassert slik den gjør. For å bruke Brantenbergs eget bilde – grøt blir ikke bedre og bedre etter hvor mange ingredienser man slipper ned i gryta!

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev