Jålete og mystisk

NRK-journalisten Halfdan Bleken med kraftsalve mot institusjonsmusikken.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

I et lengre og svært lesverdig intervju med Morgenbladet, kommer NRK-journalist Halfdan Bleken med flere kraftige utfall mot rådende sannheter i det han kaller «mainstreamen» av klassisk musikk, det vil si «den fortolkningstradisjonen for klassisk musikk som har utviklet seg gradvis frem til i dag, som har kulminert i statlige symfoniorkestre og operahus, og representeres av de aller fleste konservatorieutdannede klassiske musikere».
Bleken jobbet lenge med programmet «Blindebukk», hvor lyttere skulle identifisere forskjeller i ulike innspillinger av samme verk.
– Det er sjokkerende hvor trang den klassiske musikktradisjonen er. Og for et slit det var å finne innspillinger som hadde noen signifikante forskjeller i seg, forskjeller som betyr noe kunstnerisk, sier Bleken til Morgenbladet.
Les også om: [link id=67474 title=»Tidligmusikk-miljøet i Bergen«]
Jålete og mystisk
Han nevner eksempler der gjester mislikte en fortolkning av Stravinskijs Vårofferet. Dette var helt feil, ble det sagt, ikke etter komponistens intensjoner, det var noe fullkomment galt. Sannheten var at Stravinskij dirigerte selv.
— Det er som i blindtesting av vin. Like jålete, like mystisk. For mange er klassisk musikk religion, eller i det minste religionserstatning. Det er ikke umulig å høre forskjeller, men de du hører er kunstnerisk ubetydelige.
Tilbakelent med smokk
1800-tallsmusikken er katarsismusikk, den skulle sprenge lukkede rom og skape ny erkjennelse. Det er blod, seksualitet og smerte, sier Bleken.
— Og da er det så synd at den dyrkes av mennesker som bare vil lene seg tilbake og få en smokk inn i munnen. Så fremføres det av festkledde mennesker kledd i 1800-tallskostymet kjole og hvitt.
Hele intervjuet med Bleken kan leses på Morgenbladets nettsider.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev