Anja Garbarek mottok søndag Edvard-prisen for sitt verk "The Road is Just a Surface" (Foto: Willy Martinsen/TONO)

Edvard-pris til Anja Garbarek

– Jeg er ekstremt glad, og veldig stolt, sa en rørt Garbarek til stående applaus på Nøtterøy kulturhus søndag kveld.

Kalender

Anja Garbarek er tildelt Edvard-prisen i kategorien «Åpen klasse» for verket The Road is Just a Surface.
– Jeg tenker jo at det å bli sett på en positiv måte alltid er godt, for alle. Jeg er spesielt glad for denne prisen, for den henger høyt, altså. Jeg er ekstremt glad og veldig stolt, sa Anja Garbarek etter at hun søndag kveld ble overrakt Edvard-prisen, skriver TONO i en pressemelding til Ballade.

Utdelingen ble gjort umiddelbart etter fremføringen av nettopp det prisvinnende verket. Fra scenen takket en rørt Garbarek Festspillene i Bergen, Jo Strømgren Kompani og Drabant music.

– De har alle vist meg en enorm tillit, og har vært utrolig inspirerende å jobbe med hele veien.

Anja Garbarek og jurymedlem Ole Børud (Foto: Willy Martinsen/TONO)

Juryens begrunnelse:
Dobbeltalbumet The Road Is Just a Surface springer ut av et teaterstykke skapt i samarbeid med koreograf Jo Strømgren. Det står like fullt på egne ben som musikalsk opplevelse. Garbarek har med albumet skapt et eget, helhetlig og intrikat univers, og lytteren får dykke stadig dypere for hver gjennomlytting. Detaljrikdommen gir stadig nye oppdagelser, og skaper nye forbindelser, uten at albumet oppleves som overlesset eller utflytende. The Road Is Just a Surface er et verk å synke ned i, som gror og vokser. Anja Garbarek er ikke redd for det musikalsk uventede eller uvante, og fletter inn lyder fra hverdagen: En vekkerklokke. En snurrebass. En tapebit. Lytteren får ta del i et utvidet klangbilde, et som alltid er rytmisk basert. Det har puls, men er samtidig melodisk vakkert og vemodig, med tekster som kretser rundt eksistensielle tema som tilhørighet og psykisk sykdom.

Hør også intervju med Anja Garbarek i TONOs podkast «Lage Musikk».

Juryen for Edvard-prisen 2019 består av Peter Edwards (NKF), Kristin Norderval (NKF), Torgny Amdam (NOPA), Kate Havnevik (NOPA), Ellen Brekken (uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Jan Stefan Bengtsson (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne).

– Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Med Edvard-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, og ønsker med det både å hedre enkeltopphavere og å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Om Edvard-prisen
Edvard-prisen er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen deles ut i fem kategorier, til opphavere som har skapt musikkverk og tekster til musikk av særlig høy kvalitet det foregående år. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Prisen består av kr 50 000,- samt et trofé og en diplom utformet av Magne Furuholmen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kulturskolelærer, fiolin

Drammen kulturskole

Kulturskolelærer, klarinett

Drammen kulturskole

Organist

Kvinesdal kirkelige fellesråd

Akkompagnatør ved Unge Talenter

Barratt Due musikkinstitutt

Direktør

Teater Ibsen

Daglig leder

Stiftelsen BIT 20 Ensemble

Produsent

Oslo Circles

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig

Stiftelsen Oslo Jazzfestival

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev