Vilde Fang (Foto: Marco Borggreve)

Disse er nominert til kritikerprisen

Kritikerprisene for musikk, dans og teater deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 29. september

Kalender

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut priser. Hver av prisene hedrer en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon.
De nominerte til kritikerprisene for musikk 2015–2016 er:
Vilde Frang for Mendelssohns Fiolinkonsert på Røros med Berlinfilharmonien.

I begrunnelsen på kritikerlaget.no heter det blant annet:
«I tett samspel med eit orkester som med god grunn reknast som eitt av dei aller beste i verda, leverte Vilde Frang ei suveren tolking av Mendelssohns kjente fiolinkonsert på Røros i mai. I den første satsen balanserte solisten – med dirigent Rattle som ein strålande makker – elegant mellom tidlegromantisk forføringskunst, ikkje utan alvor, og wienerklassisk måtehald. I den andre blei sentimentaliteten som ofte heftar ved satsen blåst vekk til fordel for ei lys, frisk stemning og den tredje bobla over av humør og virtuositet, presist og energisk i alle ledd.»
Alexander Mørk-Eidem for regi på Tryllefløyten av Schikaneder og Mozart, Den Norske Opera og Ballett.

I begrunnelsen på kritikerlaget.no heter det blant annet:
Regissøren tar utgangspunkt i at Tryllefløyten var et Schikaneder-show, bestilt og framført av ham selv som en av tidens populære entertainere. Derfor det spesielle, men vellykkede valget av Atle Antonsen som Papageno. Den kreative regissøren tar oss inn i et science fiction-univers (i tråd med
Karl Schinkels scenografi i Berlin i 1815).[…] Dessuten lar «musikalsk konseptutvikler» Atle Halstensen og hans medarbeidere orkestret gå inn i et elektronisk lydunivers.»
Ingebjørg Kosmo for Anna Karenina / Rakhmaninov 4 sanger, Den Norske Opera og Ballett.

I begrunnelsen på kritikerlaget.no heter det blant annet:
«Med fire av Rakhmaninovs vakre, men dessverre mer ukjente sanger, som strålende fremføres av Ingebjørg Kosmo, en av Operaens fremragende mezzosopraner med orkesterledsagelse, som naturlig inngår som en del av forestillingen, ga hun forestillingen et ekstra løft, midt i briljant dans.»
Øvrige nominerte
I kategorien teater er Det samiske nasjonalteatret Beaivváš for Vidas Extremas, Pia Maria Roll for Nå løper vi i samarbeid med Teater Ibsen og Brageteatret og Laurent Chétouane for regi av Den Stundesløse på Nationaltheatret nominerte. De nominerte i kategorien dans er Sigurd Johan Heide og Kartellet for Doppler, Nasjonalballetten UNG for Departures, We Are Special, Evening Songs og Picture Perfect, Den Norske Opera & Ballett og Hege Haagenrud og Kate Pendry for The rest is Silence på Dansens hus.
Prisene, som er stemt frem av en samlet kritikerstand, deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 29. september kl. 11.00.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.