Ingfrid Breie Nyhus

Den norske solistpris til Ingfrid Breie Nyhus

En ny musikkpris så dagens lys under åpningen av Festspillene i Bergen, forteller Ballades utsendte Hilde Holbæk-Hanssen. Den unge pianisten Ingfrid Breie Nyhus ble den første mottaker av «Den norske solistpris», som skal gis til unge musikere på vei mot en solistkarriere utenom det vanlige. Forretningsmannen Bernt J. Fossum har donert midler til prisen, som i år er på hele 100 000 kroner.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hilde Holbæk-Hanssen

En ny musikkpris så dagens lys under den høytidelige åpning ved Festspillene i Bergen. På grunnlag av en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum er Den norske solistpris opprettet. Den skal gå til unge norske talenter på vei mot en solistkarriere. Utdelingen vil finne sted årlig ved Festspillenes høytidelige åpning.

Den første prisvinneren er pianisten Ingfrid Breie Nyhus. Hun har studert i Norge, Finland og Tyskland med blant andre Jens Harald Bratlie, Håvard Gimse og Markus Groh. I 1999 vant hun Ungdommens Pianomesterskap, og fikk samtidig ekstrapris for beste tolkning av Geirr Tveitt; hun har også mottatt en rekke stipender, blant annet RWE-Deas musikkstipend i 2003. Nyhus avla diplomeksamen ved Norges Musikkhøgskole i 2004.

Ved siden av det klassiske repertoaret har hun studert hammerklaver, og er en engasjert samtidsmusikksutøver. Hun er dessuten vokst opp i en av Norges fremste folkemusikkfamilier, og trakterer zither i samspill med sin far og søster. Som klassisk pianist har hun gitt konserter i Norge, Sverige, Finland og Tyskland, og vært solist med blant andre Kringkastingsorkesteret og Trondheim Symfoniorkester.

Prisen ble overrakt av priskomiteens formann, rektor ved Norges musikkhøgskole Harald Jørgensen. Han ga følgende begrunnelse for tildelingen:

”Når juryen har valgt å gi prisen til Ingfrid Breie Nyhus, er det selvsagt fordi hun for det første tilfredsstiller kravet om å være på vei mot en solistisk karriere med potensiale utover det vanlige. Dette ”på vei mot” har vært viktig for juryen, for det å holde fram en ung utøver som fortjener mer oppmerksomhet enn hun allerede har fått, har vært viktig. I Ingfrid Breie Nyhus spill finner vi naturligvis også alt det vi leter etter av kunstnerisk uttrykksevne. Hun har en personlig, levende musikalitet, og utstråler konsentrasjon og fokusering i sine fremføringer, hun kan variere fra vakre, poetiske øyeblikk til vituositet og dramatikk. Og hennes repertoar er vidtfavnende, fra Bach til samtidsmusikk.”

Prisen er i år på kr. 100.000. En viktig del av prisen er at Ingfrid Breie Nyhus til neste år vil bli å høre på Festspillene i Bergen.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev