Audun Iversen og Dronning Sonja

Audun Iversen vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse

Som første mannlige norske sanger vant Audun Iversen Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse torsdag. I tillegg til førstepremien pålydende kr 125.000, fikk Iversen også med seg det nyopprettede Ingrid Bjoner-stipendet på 50 000 kr.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Foto: Trygve Schönfelder

Hele tre norske sangere gikk videre til finalen i Dronning Sonja-konkurransen dette året – en sensasjon med tanke på at disse var valgt ut blant totalt 167 sangere fra 43 nasjoner.

Ved de innledende rundene som fant sted fredag og lørdag 17. og 18. august ved Norges musikkhøgskole var det åtte norske og 29 internasjonale unge sangere som deltok, og i finalen var Norge representert med Mari Eriksmoen og Nina Margrete Gravrok i tillegg til vinneren, Audun Iversen.

De tre utenlandske sangerne i finalen var Anita Watson fra Australia, Ji-Min Park fra Sør-Korea og Erika Roos fra Sverige. Anita Watson mottok andre premie i konkurransen, pålydende kr 75.000, mens Erika Roos mottok Troldhaugens pris for beste Edvard Grieg-tolkning.

Nina Margrete Gravrok fra Narvik havnet på en tredje plass, og kunne ta med seg 50.000 kroner til videre karrieresatsing.

Men det var altså Audun Iversen fra Harstad som gikk til topps, og mottok førstepremien på 125.000 kroner som ble delt ut av Dronning Sonja selv. Det er første gang siden 2001 – året Marita Kvarving Sølberg vant – at en norsk sanger tar med seg førsteprisen, og andre gang i konkurransens historie. Ingrid Bjoner-stipendet på 50.000 gikk også til Audun Iversen.

Konkurransen består av innledende runder, semifinale og finalekonsert. I finalen fremførte de seks deltakerne operaarier med Oslo-Filharmonien i Oslo Konserthus foran et publikum på 1200. H.M.Dronning Sonja var som vanlig tilstede under finalekonserten, og delte ut priser på 340 000 kroner, samt en rekke konsertengasjementer til vinnerne.

Om sangerne:

Audun Iversen, 1977, Harstad, baryton
Audun Iversen, kommer fra Harstad og studerer ved Opera Akademiet i København på det Konglige Teater hos dosent Susanna Eken. Tidligere har han avlagt en Bachelor i klassisk utøvende sang ved Norges musikkhøgskole med høyest mulig karakter på sin avgangseksamen. Til tross for at Audun har tre år igjen på sine sangstudier er han en etterspurt sanger.

Mari Eriksmoen, 1983, Ski, sopran
Er nylig gått ut fra den utøvende linjen ved Norges musikkhøgskole hos professor Barbro Marklund. I 2004 vant hun 1. pris i ungdommens musikkmesterskap. Samme år opptrådte hun på «godt musikkår» på NRK hvor hun vant «det nasjonale drømmestipendet». I 2005 vant hun kammermusikkpris i «Lied competition for youth» i Tyskland sammen med pianist Julia Strelchenko. Har nå studert et år ved «consevatoire national superieur» i Paris, og skal i gang med studier på Opera Akademiet i København nå til høsten.

Nina Margrete Gravrok, 1980, Narvik, sopran
Oppvokst i Narvik, og avsluttet våren 2007 en master i opera ved Kunsthøgskolen i Oslo, der hun studerte under Barbro Marklund. Den musikkpedagogiske utdannelsen har hun fra musikkonservatoriet i Kristiansand. I 200 operadebuterte hun samme sted i rollen som Zerlina i Don Giovanni. Hun har vært solist i Faures Requiem og Mozarts Requiem. I 2005 mottok hun Ruud-Wallenberg-stipendet, og hun var med i Kjempesjansen på NRK høsten 2006.

Anita Watson, 1980, Australia, sopran
Født i Sydney. Den australske sopranen gikk ut av Australian Opera Studio Med høyest mulig karakter. Hun vant The Australian Singing Competition’s Marianne Mathy Scholarship i 2005. Hun er også vinner av Australias German Operatic Award. Hun er nå tilknyttet operaen i Köln, og har nylig blitt tilbudt en to-årskontrakt som en Jette Parker Young artist på Royal Opera House i Covent Garden.

Erika Roos, 1976, Sverige, sopran
Erika Roos er født og oppvokst i Länna i Sverige, og har studier ved Musikhögskolan i Stockholm bak seg. Hun studerer nå ved Opera Akademiet i København. Hun har en rekke solistoppdrag bak seg, blant annet med Kungliga Operans kor.

Ji-Min Park, 1978, Sør-Korea
Ji-Min Park studerte ved Seoul National University med Philip Kang, og ved Vienna Conservatory med Carolyn Hague. Han har blant annet vunnet Vienna Staatsoper Special Prize på International Art Song Competition i Frankrike, og i 2006 var han finalist i International Francisco Viñas Competition i Spania. Han har tidligere gått helt til topps i International Bidu Sayão Competition i Brasil. Ji-Min Park vil begynne på Jette Parker Young Artists Programme i september 2007.

Det er Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse som melder dette.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev