Arne Nordheim 2 (foto: Lisbeth Risnes)

Arne Nordheims komponistpris

Oslo Sinfonietta med kunstnerisk leder Christian Eggen har festkonsert under Ultimafestivalen. Anledningen er utdelingen av Arne Nordheims komponistpris 2007.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet 20. juni 2001 i anledning Arne Nordheims 70-års dag.

Prisvinner utpekes av en jury med Arne Nordheim som leder og deles ut hvert år under siste helg av Ultimafestivalen.

Arne Nordheim vil selv være til stede på konserten.

Tidligere prisvinnere er:
2006 Ole Henrik Moe
2005 Sven Lyder Kahrs
2004 Cecilie Ore
2003 Lars Petter Hagen
2002 Kåre Kolberg
2001 Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

På lørdagens program står ”Aftonland” av Arne Nordheim til tekst av den svenske Nobelprisvinneren Pär Lagerkvist, med Isa Katharina Gericke som solist. ”Aftonland” for solist og stort ensemble, ble komponert i 1957 til minne om komponisten far Erling Nordheim. Verket ble Arne Nordheims gjennombruddsverk i Norden.

Det andre verket, som er komponert nøyaktig 50 år etter Nordheims ”Aftonland”, er av komponist og vokalist Maja Ratkje. Stykket har tittelen Concerto for Voice (moods IIIb), og Ratkje er selv solist. Hun var for øvrig den første som mottok Arne Nordheims komponistpris i 2001.

Om sitt nye verk forteller Ratkje:

— Orkestersatsen er fullt ut komponert, bortsett fra et kadensparti som starter med en lang vokalsolo. Solostemmen i stykket er ikke notert med annet enn instruksjoner og hentydninger. Det klanglige i «Concerto for Voice» er basert på spektralharmonikk og er i slekt med min tidligere produksjon i denne retning, derfor finnes også “moods” i tittelen. Arven fra ‘musique concéte’ er også til stede, men først og fremst er dette et stykke som fokuserer på det konstant skiftende forholdet mellom denne merkverdige stemmen og orkesteret. Når er noe forgrunn og når er det egentlig bakgrunn? Denne komposisjonen oppleves best når framført på konsert, for avstander og lydkilder, det nære og det fjerne gjør noe med forventningene hos publikum. Sangerrollen er også svært annerledes i dette stykket enn i tradisjonelle sammenhenger; her er sangeren en instrumentalist.

Oslo Sinfonietta fremførte Concerto for Voice (moods IIIb) på Kongsberg jazzfestival i juli i år. Samme verk ble fremført i Wien under festivalen Klangforum i mars 2007.

Til slutt på programmet fremføres et verk av årets prisvinner. Navnet på komponisten og verket som skal fremføres offentliggjøres først under selve konserten.

Oslo Sinfonietta ble etablert i 1986 og er det eldste eksisterende samtidsmusikkensemble i Norge. Christian Eggen er ensemblets kunstneriske leder og faste dirigent. Eggen rangeres som en av Nordens fremste fortolkere av samtidsmusikk, og han ble i august utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk og internasjonal samtidsmusikk.

Festkonserten finner sted i Universitetets Aula den 13. oktober kl 18.00.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev