Norgesmesterne i kor 2019, Den Norske Studentersangforening (Foto: Ragnhild H. Aadland Høen / Norges Korforbund)

Revidert nasjonalbudsjett: Korenes koronaproblemer

Regjeringens forslag til ny krisepakke for frivillighet og idrett løser ikke problemene som 45 000 korsangere i voksenkor står overfor, sier Norsk sangerforum og Norges Korforbund.

Kalender

Høstscena, Ålesund Teaterfestival

29/09/2021 Kl. 12.00

Møre og Romsdal

Operapub på Røverstaden

29/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

29/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

Krisepakken for idrett og frivillighet har økt med 300 millioner sammenlignet med den første krisepakken på 700 millioner. Rammen vil imidlertid være altfor lav, ettersom mange flere organisasjoner og lag vil komme inn under ordningen og perioden for ordningen er doblet, melder de to kororganisasjonene til Ballade.

Organisasjonene er glade for at kultur- og likestillingsminister Abid Raja har hørt på kritikken som kom mot den første krisepakken, men håper Stortingspartiene innser at rammen må økes. En kartlegging fra Norsk musikkråd viser at voksenkorene alene får et samlet tap på arrangementer denne våren på over 70 millioner kroner.

LES OGSÅ: Musikkfrivilligheten kan tape opp mot en milliard

Ønsker å øve, men får ikke tilgang til lokaler
Det største problemet for korene nå, er at de ikke får tilgang til øvingslokaler.

– Det er en fortvilet situasjon, sier Petter Spæren i Norsk sangerforum. – Det er viktig for korene å komme i gang igjen slik at de ikke forvitrer helt.

Skoler og kirker åpner ikke for at korene kan komme tilbake ennå, og helsemyndighetene har satt strenge rammer for å kunne møtes. Alternativet er å leie andre og dyrere lokaler.

LES OGSÅ: Vi vil øve, men er det mulig?

Korene ønsker å bidra til å åpne samfunnet litt, men trenger et sted å øve. Nå foreslår Norges Korforbund og Norsk sangerforum en egen ordning for kor som får økte kostnader til øvingslokaler.

– Hvis korene kunne få kompensert kostnader til å leie øvingslokaler vil mye kunne komme på plass. Våre beregninger viser at 5 millioner kroner er tilstrekkelig fram til ferien, sier Spæren.

LES OGSÅ: Kor og korps får øve sammen igjen

«Kultur redder liv. Kultur er selve livet», skriver kultur- og likestillingsminister Abid Raja i kronikken «Lyden av livet» i Aftenposten 11. april 2020, og lover sitt ytterste for at Norge skal ha et mangfoldig og bredt kulturliv også etter pandemien. Men svak økonomi, lang tid uten aktivitet og korsangere i risikogruppen som vegrer seg for å komme tilbake, gjør at mange kor kan få problemer framover.

– Vi frykter at mange kor vil slite med å starte opp igjen til høsten, og ikke ha økonomi til å betale dirigent, sier Stein Høyer i Norges Korforbund.
– Nå må Abid Raja gi klar beskjed til kommunene om at de må åpne opp øvingslokaler for korene.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Organist/ kantor/ menighetsmusiker

Kirkelig fellesråd i Bærum

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev